Bílá zelňačka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
1 - 2 lžičky majoránka
1 ks cibule
2 l voda
1 lžíce libeček
3 - 4 ks bobkový list
olivový olej
1,5 kelímek zakysaná smetana
1/2 lžičky drcený kmín
2 - 3 lžičky mletá sladká paprika
mletý barevný pepř
1 balíček kysané zelí
hotová jíška
1/2 kostky bylinkový bujon
4 - 5 ks střední brambory
1,5 kg uzené kosti

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si veškeré suroviny a koření. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli na velmi drobno. Cibuli na olivovém oleji osmahneme dozlatova, v závěru přisypeme brambory a krátce orestujeme. Odstavíme

  2. Uzené kosti vaříme ve vodě doměkka asi hodinu, vyjmeme a vývar dolijeme do 2 l, pokud ho máme málo. Uzené kosti necháme vychladnout a maso obereme a rozdělíme na kousky

  3. Do vývaru vsypeme kysané zelí, cibuli a brambory, přidáme půl kostky bujonu, bobkový list, asi lžičku pepře, majoránku, libeček, drcený kmín a mletou papriku. Dobře promícháme a vaříme doměkka. Poté do zelňačky přisypeme obrané uzené maso, vmícháme pár lžic jíšky, zakysanou smetanu a necháme projít varem. Podle chuti ještě přidáme trochu soli, případně jinak okořeníme. Polévku necháme krátce provařit, stačí 5 - 10 minut

  4. Bílou zelňačku podáváme horkou s chlebem nebo jen tak. Nejlépe chutná na druhý den.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!