Bílá zelňačka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 1 - 2 lžičky majoránka 1 ks cibule 2 l voda 1 lžíce libeček 3 - 4 ks bobkový list olivový olej 1,5 kelímek zakysaná smetana 1/2 lžičky drcený kmín 2 - 3 lžičky mletá sladká paprika mletý barevný pepř 1 balíček kysané zelí hotová jíška 1/2 kostky bylinkový bujon 4 - 5 ks střední brambory 1,5 kg uzené kosti
Postup Bílá zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si veškeré suroviny a koření. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli na velmi drobno. Cibuli na olivovém oleji osmahneme dozlatova, v závěru přisypeme brambory a krátce orestujeme. Odstavíme
Uzené kosti vaříme ve vodě doměkka asi hodinu, vyjmeme a vývar dolijeme do 2 l, pokud ho máme málo. Uzené kosti necháme vychladnout a maso obereme a rozdělíme na kousky
Do vývaru vsypeme kysané zelí, cibuli a brambory, přidáme půl kostky bujonu, bobkový list, asi lžičku pepře, majoránku, libeček, drcený kmín a mletou papriku. Dobře promícháme a vaříme doměkka. Poté do zelňačky přisypeme obrané uzené maso, vmícháme pár lžic jíšky, zakysanou smetanu a necháme projít varem. Podle chuti ještě přidáme trochu soli, případně jinak okořeníme. Polévku necháme krátce provařit, stačí 5 - 10 minut
Bílou zelňačku podáváme horkou s chlebem nebo jen tak. Nejlépe chutná na druhý den.