Bolístkový vývar recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 2 ks žloutek 1 hrneček rýže 1 ks slepice nové koření 1 plátek čerstvý zázvor 1 ks jarní cibulka
Postup Bolístkový vývar
Postup přípravy receptu
-
Do studené vody s několika kuličkami nového koření vložíme polovinu nebo celou slepici nebo jeden kuřecí skelet na 300 ml osolené vody. Držíme těsně pod bodem varu minimálně hodinu pro kuře, dvě pro celou slepici, ale klidně ještě déle
Vývar scedíme, maso obereme, dáme stranou, část vývaru (cca 1 litr - porce na 1 den pro dvě osoby), přivedeme opět k varu, přidáme rýži (1 menší hrnek na 1 l vývaru), po 5 minutách přihodíme nasekanou jarní cibulku a povaříme dalších cca 7 minut, aby nebyla čerstvá a nedráždila. Vaříme, než bude rýže měkká
Při velkých nevolnostech vynecháme cibulku, můžeme přidat k slepici kousek čerstvého zázvoru, pro dodání energie do vroucího vývaru čerstvě vlitého do vyhřáté servírovací misky přidáme celý žloutek a už nevaříme.