Bramborovo-pivní chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 lžíce sůl 2 ks brambory 1 ks cibule 0,5 l pivo 1 kg hladká mouka 100 g anglická slanina 2 lžičky drcený kmín 1 balíček sušené kvasnice
Postup Bramborovo-pivní chléb
Postup přípravy receptu
-
Začneme tím, že si uvaříme a oloupeme dvě brambory. Potom brambory nastrouháme na jemno. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno. Jednu menší cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a trošku orestujeme na pánvi s nakrájenou slaninou
V míse smícháme hladkou mouku, sušené droždí, drcený kmín, sůl, cukr, vlažné pivo, osmaženou cibuli se slaninou, nastrouhané brambory a pořádně vyhněteme ve vláčné těsto. Pokud nemáme sušené kvasnice, můžeme použít kostku čerstvého droždí. Z těsta vytvoříme bochánek, který necháme v míse pod utěrkou na teplém místě 1 hodinu kynout
Po hodině těsto na vále vytvarujeme na pěkný bochánek a necháme na pomoučněném plechu ještě půl hodiny kynout. Po vykynutí uděláme ve středu bochánku ostrým nožem malý křížek, ale není nutný
Troubu vyhřejeme na 210 °C. Pecen před vložením do trouby slabě potřeme slanou vodou a potom už jen pečeme. Nejprve 10 minut při 210 °C, potom snížíme teplotu na 175 °C. Pečeme přibližně 1 hodinu. Po vytažení potřeme chléb opět slanou vodou a necháme vychladnout
Bramborovo-pivní chléb podáváme podle chuti k různým pokrmům.