Břevnovské posvícenské koláče recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
cukr
1 špetka sůl
2 - 3 ks vejce
máslo
1 ks žloutek
250 ml mléko
100 g droždí
500 g mouka polohrubá
borůvky
hrubá mouka
olej na vymazání
250 g 100% tuk Omega

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmačkáme s 1/2 lžičky cukru a 1lžičkou mouky. Přidáme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek

  2. Mouku smícháme se solí a cukrem a prosijeme. Rozstrouháme do ní tuk a promneme na žmolenku. Pak přidáme postupně vejce, kvásek a mléko

  3. Vypracujeme tužší těsto, rozdělíme na 6 stejných dílů (na kulaté koláče). 2 díly vyválíme, dáme do vymaštěných kulatých koláčových forem, okraje potřeme rozšlehaným žloutkem, povrch pokryjeme náplní (borůvky, švestková povidla podle chuti) a zasypeme drobenkou

  4. Pečeme v předehřáté troubě velmi zvolna a poměrně krátce, protože těsto je velmi slabé. Zatím si připravíme další dva koláče. Koláče můžeme péci i na velkém plechu a těsto by mělo vyjít minimálně na tři až čtyři plechy

  5. Upečené břevnovské posvícenské koláče můžeme ozdobit moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!