Celerová polévka s houbami recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- olej sůl 1 ks malá cibule 2 ks velké brambory 1500 ml zeleninový vývar 1 lžíce čerstvý tymián 300 g čerstvé houby 1 ks řapíkatý celer mletý černý pepř 100 ml bílé suché víno
Postup Celerová polévka s houbami
Postup přípravy receptu
-
Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli usekáme nahrubo. Lístečky tymiánu usekáme. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky
Na oleji zvolna asi 10 minut restujeme nakrájenou cibuli, celer a tymián. Pak vše podlijeme bílým vínem a vaříme tak dlouho, dokud se tekutina téměř neodpaří. Nyní přilijeme vývar, vložíme brambory, osolíme, opepříme a zvolna vše uvaříme doměkka
Mezitím v jiném kastrůlku na oleji orestujeme houby, osolíme je a opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a podusíme doměkka
Celerovou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme podušené houby a podle potřeby naředíme vývarem. Vše ještě krátce povaříme, zjemníme smetanou a podáváme
Celerovou polévku s houbami a chutí tymiánu servírujeme v miskách a podáváme s toasty nebo čerstvým pečivem.