Chalupářský bažant recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g máslo 1 ks cibule 5 ks jablko 1 ks bažant 200 g anglická slanina marináda 3 špetky sůl 2 lžíce med 1 cl olivový olej 1 lžička mletá sladká paprika
Postup Chalupářský bažant recept
Postup přípravy receptu
-
Odleželého bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem. Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.
Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.
Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých menších jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.
Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku.
Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.
Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.