Chalupářský bažant recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

150 g máslo
1 ks cibule
5 ks jablko
1 ks bažant
200 g anglická slanina
marináda
3 špetky sůl
2 lžíce med
1 cl olivový olej
1 lžička mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Odleželého bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem. Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.

  2. Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.

  3. Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých menších jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.

  4. Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku.

  5. Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.

  6. Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!