Chalupářský špek recept
Apetit ReceptyPostup Chalupářský špek recept
Postup přípravy receptu
-
Obyčejnou vyšší slaninu rozdělíme na 4 stejné díly, položíme na větší dvojitý plát alobalu a dáme na čtvrt hodiny opotit do mírně vyhřáté trouby. To proto, aby se špek tzv. otevřel a lépe přijímal vůně koření.
Mezitím si rozmačkáme česnek na kašičku.
Do ještě horkého špeku vetřeme česnekovou kašičku a obalíme důkladně ze všech stran v grilovacím koření. Špek zabalíme do dvojitého alobalu, dobře utěsníme a necháme ve vypnuté, ale ještě teplé troubě (asi 150 °C) 10 - 15 minut dojít. Po vychladnutí dáme do spíže nebo do ledničky a vydržíme alespoň přes noc.
Chalupářský špek krájíme najemno a podáváme s teplým chlebem a okurkou na prkénku.