Chili con carne podle Richarda Nováka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek olej sůl 1,5 l vývar z kostí 3 ks chilli papričky 2 ks bobkový list 0,25 lžiček mletá skořice 500 g mleté hovězí maso 2 lžičky mletý kmín 1 lžička sušené oregano 2 snítky čerstvý tymián 1 konzerva sterilovaná kukuřice 2 konzervy rajský protlak 2 ks červená cibule 3 lžíce mletá sladká paprika 0,5 lžiček mletý černý pepř 2 konzervy konzervovaná rajčata třtinový cukr 4 konzervy červené fazole v nálevu 2 lžíce sušená majoránka
Postup Chili con carne podle Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, česnek, chilli papričky a tymián nasekáme a osmahneme na oleji v hrnci. Mleté a pouze osolené maso orestujeme v samostatné pánvi na mírném ohni s trochou oleje dozlatova. Do hrnce přidáme koření (kmín, papriku, pepř) a povaříme, dokud se neuvolní jeho aromatická vůně
Pak vmícháme mleté orestované maso a dobře promícháme. Přidáme konzervovaná rajčata, mírně osolíme a necháme na mírném ohni chvíli provařit. Poté zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, třtinový cukr, skořici a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme opět provařit
Jakmile omáčka začíná houstnout, přidáme fazole a kukuřici, která dodá sladkost a dále oregano, majoránku a necháme vařit po dobu cca 10 minut, aby fazole nasály všechny chutě naší chilli omáčky. Pokud je potřeba, chilli con carne dochutíme a můžeme servírovat. Omáčku lze ještě zjemnit trochou smetany na vaření
K chili con carne jsou jako příloha výborné restované brambory, rýže nebo čerstvé pečivo.