Citronová babeta s rybízem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
100 g máslo
1 ks citron
2 lžičky prášek do pečiva
200 g cukr krupice
120 g cukr moučka
2 hrstě rybíz
1 balení vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
2 lžíce citronová šťáva
200 g smetana ke šlehání
1 lžíce horká voda

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C

  2. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků

  3. Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem. Seshora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho. Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout

  4. Mezitím si připravíme polevu. Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, přihustíme cukrem

  5. Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, můžeme dozdobit rybízem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!