Citronová babeta s rybízem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 100 g máslo 1 ks citron 2 lžičky prášek do pečiva 200 g cukr krupice 120 g cukr moučka 2 hrstě rybíz 1 balení vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka 2 lžíce citronová šťáva 200 g smetana ke šlehání 1 lžíce horká voda
Postup Citronová babeta s rybízem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 175 °C
Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků
Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem. Seshora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho. Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout
Mezitím si připravíme polevu. Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, přihustíme cukrem
Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, můžeme dozdobit rybízem a podáváme.