Citronová granita recept
Apetit Recepty dezertyPostup Citronová granita
Postup přípravy receptu
-
Důkladně si omyjeme citrony. Z jednoho si oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních si ji ostrouháme
Celé citrony si na prkénku pomačkáme a pak z nich vymačkáme 125ml šťávy. Tu pak smícháme s nastrouhanou kůrou a necháme uležet
Proužky citronové kůry, cukr a vodu dáme do hrnce a začneme za stálého míchání zahřívat, dokud se cukr nerozpustí. Potom vaříme bez míchání cca 4 minuty. Přitom navlhčeným stětcem na pečivo stíráme sirup, který se nám uchytává na stěnách hrnce. Po oněch 4 minutách necháme sirup vychladnout
Ze sirupu vyndáme proužky kůry a vmícháme do něj citrnovou šťávu s nastrouhanou kůrou. Umícháný sirup přelijeme do vhodné nádoby a zmrazíme. Takováto granita vydrží v mrazničce až 3 měsíce
Těsně před podáváním překlopíme nádobu s granitou na prkénko a přiložíme na nádobu utěrku namočenou v horké vodě. Nádobu zahřejeme a granita nám vypadne. Pokud se nevyklopí, postup opakujeme
Granitu nakrájíme na kusy a krátce rozmixujeme. Ihned podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Zdobíme snítky máty
Zdroj: Slovart.cz