Cizrna na paprice s pórkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks cibule
1/2 ks citron
2 ks pórek
500 g cizrna
3 lžíce olivový olej
mletý pepř
600 ml zeleninový vývar
2 lžíce mletá sladká paprika
mleté chilli
500 g jasmínová rýže
200 ml rýžová smetana

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu namočíme na 12 hodin do studené vody, poté ji scedíme a uvaříme v nové vodě doměkka

  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kousky a opečeme ji v hrnci na oleji. Pokud máme doma mahá koření, můžeme ho použít - a to tak, že ho trochu opečeme ještě před vložením cibule. Pokud mahá koření nemáme, nevadí. Po pár minutách smažení přidáme k cibuli mletou papriku, promícháme a ještě minutku opékáme. Cibulku zalijeme zeleninovým vývarem, který můžeme připravit z vody, ve které se vařila cizrna, a přidáním zeleninového bujonu. Chvilku povaříme, dokud cibule nezměkne

  3. Do hrnce k cibuli přidáme asi třetinu uvařené cizrny a celý obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem. Tímto postupem si zajistíme, že již nemusíme pokrm zahušťovat. Do rozmixované směsi přidáme zbytek cizrny a pórek nakrájený na kolečka či proužky a vaříme, dokud pórek nezměkne. Nakonec přidáme rostlinnou smetanu (můžeme použít například sójovou, rýžovou či ovesnou), dochutíme solí, pepřem, chilli a šťávou z citronu

  4. Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě

  5. Cizrnu na paprice s pórkem zdobíme čerstvým pórkem či petrželkou a podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!