Čočková polévka nakyselo s houbami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 ks vejce
1-2 lžíce máslo
1 špetka majoránka
1 ks cibule
1 plátek celer
2 l voda
1 ks mrkev
1 hrnek čočka
4 lžíce houby
1 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
1 špetka mletý kmín
1 špetka mletý černý pepř
0 kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Přebraná omytá čočka se namočí nejlépe přes noc. Sušené houby stačí namočit na půl hodiny zvlášť do misky.

  2. Čočku vaříme společně s pepřem, bobkovým listem a kořenovou zeleninou půl hodiny. Přidáme přecezené houby a dovaříme do měkka. Vyjmeme kořenovou zeleninu. Zvlášť si uvaříme v malém množství vody kysané zelí s mletým kmínem. Uvařené ho vložíme k čočkové polévce s houbami a ještě chvíli povaříme, aby se chuť všeho spojila.

  3. Mezitím si osmahneme na másle na drobno nakrájenou menší cibulku dozlatova. Přidáme 2 zarovnané lžíce hladké mouky. Utvoříme zlatavou jíšku, kterou zahustíme již uvařenou čočkovou polévku s houbami i se zelím. Vše ještě povaříme a odstavíme z varu. Přidáme vidličkou rozmíchané vejce a pomícháme tak, aby v polévce byly jen z vajíčka vidět malé nitky. Do hotové polévky lze přidat na konec protlačený stroužek česneku, nebo i majoránku. Vše podle chuti. Může se přidat i na nudličky nastrouhaná uvařená část kořenové zeleniny.

  4. Čočkovou polévku nakyselo s houbami podáváme teplou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!