Čočková polévka nakyselo s houbami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 ks vejce 1-2 lžíce máslo 1 špetka majoránka 1 ks cibule 1 plátek celer 2 l voda 1 ks mrkev 1 hrnek čočka 4 lžíce houby 1 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka 1 špetka mletý kmín 1 špetka mletý černý pepř 0 kg kysané zelí
Postup Čočková polévka nakyselo s houbami recept
Postup přípravy receptu
-
Přebraná omytá čočka se namočí nejlépe přes noc. Sušené houby stačí namočit na půl hodiny zvlášť do misky.
Čočku vaříme společně s pepřem, bobkovým listem a kořenovou zeleninou půl hodiny. Přidáme přecezené houby a dovaříme do měkka. Vyjmeme kořenovou zeleninu. Zvlášť si uvaříme v malém množství vody kysané zelí s mletým kmínem. Uvařené ho vložíme k čočkové polévce s houbami a ještě chvíli povaříme, aby se chuť všeho spojila.
Mezitím si osmahneme na másle na drobno nakrájenou menší cibulku dozlatova. Přidáme 2 zarovnané lžíce hladké mouky. Utvoříme zlatavou jíšku, kterou zahustíme již uvařenou čočkovou polévku s houbami i se zelím. Vše ještě povaříme a odstavíme z varu. Přidáme vidličkou rozmíchané vejce a pomícháme tak, aby v polévce byly jen z vajíčka vidět malé nitky. Do hotové polévky lze přidat na konec protlačený stroužek česneku, nebo i majoránku. Vše podle chuti. Může se přidat i na nudličky nastrouhaná uvařená část kořenové zeleniny.
Čočkovou polévku nakyselo s houbami podáváme teplou.