Sytá čočková polévka s uzeným masem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 3 lžíce máslo ocet 1 ks cibule 2 l voda 2 ks mrkev 1 ks petržel 250 g čočka 1 ks bobkový list 10 kuliček nové koření 1 ks nasekaná cibule 4 lžíce hladká mouka 1/4 ks malý celer 3 stroužky prolisovaný česnek 1/2 lžičky sušený tymián mletý černý pepř 20 kuliček celý černý pepř 300 g uzená vepřová rolka
Postup Sytá čočková polévka s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Čočku namočíme na 3 hodiny do studené vody. Mezitím z očištěného uzeného masa, kořenové zeleniny (celer, mrkev a petržel), 1 cibule a koření (bobkový list, nové koření a celý černý pepř) zvolna uvaříme vývar, který scedíme a měkké maso nakrájíme na drobné kousky
Čočku zalijeme uzeným vývarem a zvolna uvaříme do poloměkka. Z másla,z druhé jemně nasekané cibule a mouky připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Téměř měkkou čočku v uzeném vývaru zahustíme cibulovou jíškou a zvolna povaříme asi 15 až 20 minut. Pak polévku ochutíme tymiánem, mletým černým pepřem, prolisovaným česnekem a vše ještě krátce povaříme a podle potřeby dosolíme. Nakonec do polévky vmícháme na drobno nakrájené uzené maso, prohřejeme a můžeme servírovat
Čočkovou polévku s uzeným vepřovým masem rozdělíme na porce a podáváme s pečivem. K ochucení polévky při podávání je vhodný i jablečný ocet podle chuti.