Sytá čočková polévka s uzeným masem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
3 lžíce máslo
ocet
1 ks cibule
2 l voda
2 ks mrkev
1 ks petržel
250 g čočka
1 ks bobkový list
10 kuliček nové koření
1 ks nasekaná cibule
4 lžíce hladká mouka
1/4 ks malý celer
3 stroužky prolisovaný česnek
1/2 lžičky sušený tymián
mletý černý pepř
20 kuliček celý černý pepř
300 g uzená vepřová rolka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočíme na 3 hodiny do studené vody. Mezitím z očištěného uzeného masa, kořenové zeleniny (celer, mrkev a petržel), 1 cibule a koření (bobkový list, nové koření a celý černý pepř) zvolna uvaříme vývar, který scedíme a měkké maso nakrájíme na drobné kousky

  2. Čočku zalijeme uzeným vývarem a zvolna uvaříme do poloměkka. Z másla,z druhé jemně nasekané cibule a mouky připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Téměř měkkou čočku v uzeném vývaru zahustíme cibulovou jíškou a zvolna povaříme asi 15 až 20 minut. Pak polévku ochutíme tymiánem, mletým černým pepřem, prolisovaným česnekem a vše ještě krátce povaříme a podle potřeby dosolíme. Nakonec do polévky vmícháme na drobno nakrájené uzené maso, prohřejeme a můžeme servírovat

  3. Čočkovou polévku s uzeným vepřovým masem rozdělíme na porce a podáváme s pečivem. K ochucení polévky při podávání je vhodný i jablečný ocet podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!