Sytá smetanová zelňačka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 10 ks brambory 0,5 l mléko 2 ks cibule 2 lžíce sádlo 1 lžička chilli 2 ks bobkový list 1 - 2 lžíce polohrubá mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 370 g uzené maso 1 lžička drcený kmín 1 lžíce mletá sladká paprika mletý černý pepř 1 kg kysané zelí 1 kelímek smetana (12%) 2 ks debrecínské párky 1 lžíce papriková pomazánka
Postup Sytá smetanová zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do většího hrnce s bobkovým listem a minimem vody, tedy jen tak, aby byly pod vodou. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Debrecínské párky nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kysané zelí scedíme a překrájíme na kousky. Uzené maso nakrájíme na kostky
Cibuli osmažíme na sádle s lžičkou drceného kmínu do zlatavé barvy. Potom vmícháme uzené kostky a necháme vydusit šťávu, přidáme nakrájené párky, česnek a krátce opečeme
Kysané zelí vmícháme k uzenému, promícháme a zasypeme lžíci mleté papriky a lžičkou chilli. Opětovně zamícháme, aby se paprika rozvoněla a přendáme do hrnce k bramborám, které mezitím změkly. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat i lžíci sterilované paprikové pomazánky Sága
Mléko a oba druhy smetany smícháme s lžíci polohrubé mouky a vmícháme do zelňačky. Smetanovou zelňačku provaříme za stálého míchání na mírnějším ohni a dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí podle chuti
Sytou smetanovou zelňačku podáváme s chlebem jako hlavní chod. Polévka je opravdu rychlá a hodně sytá.