Sytá smetanová zelňačka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
10 ks brambory
0,5 l mléko
2 ks cibule
2 lžíce sádlo
1 lžička chilli
2 ks bobkový list
1 - 2 lžíce polohrubá mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
370 g uzené maso
1 lžička drcený kmín
1 lžíce mletá sladká paprika
mletý černý pepř
1 kg kysané zelí
1 kelímek smetana (12%)
2 ks debrecínské párky
1 lžíce papriková pomazánka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do většího hrnce s bobkovým listem a minimem vody, tedy jen tak, aby byly pod vodou. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Debrecínské párky nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kysané zelí scedíme a překrájíme na kousky. Uzené maso nakrájíme na kostky

  2. Cibuli osmažíme na sádle s lžičkou drceného kmínu do zlatavé barvy. Potom vmícháme uzené kostky a necháme vydusit šťávu, přidáme nakrájené párky, česnek a krátce opečeme

  3. Kysané zelí vmícháme k uzenému, promícháme a zasypeme lžíci mleté papriky a lžičkou chilli. Opětovně zamícháme, aby se paprika rozvoněla a přendáme do hrnce k bramborám, které mezitím změkly. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat i lžíci sterilované paprikové pomazánky Sága

  4. Mléko a oba druhy smetany smícháme s lžíci polohrubé mouky a vmícháme do zelňačky. Smetanovou zelňačku provaříme za stálého míchání na mírnějším ohni a dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí podle chuti

  5. Sytou smetanovou zelňačku podáváme s chlebem jako hlavní chod. Polévka je opravdu rychlá a hodně sytá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!