Pagáčky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks žloutek 10 lžic mléko 3 dkg droždí 40 dkg škvarky 4 lžíce bílé víno 5 lžic kysaná smetana 60 dkg hladká mouka
Postup Pagáčky
Postup přípravy receptu
-
Promísíme mouku s rozsekanými škvarky, přidáme žloutky, kysanou smetanu, bílé víno, přidáme vykynuté droždí v mléce a vše zaděláme. Vypracujeme těsto, které necháme asi 20 minut kynout
Po nakynutí rozválíme na plát. Plát složíme jako ubrousek a necháme dalších 15 minut odpočinout. Po uplynutí 15 minut ještě jednou přeložíme, necháme 5 minut odpočinout. Pak jej vyválíme asi na 3/4 cm, kulatým tvořítkem vypícháme kolečka a dáme je na nevymaštěný plech nakynout. Povrch pagáčkků mřížkovitě ozdobíme nožem a potřeme rozšlehaným žloutkem
Pagáčky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 - 20 minut
Pagáčky jsou skvělé teplé i studené, nejlépe chutnají k vínu a pivu jako slané pohoštění.