Špenátovo-česnekové překládané pagáčky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 lžičky sůl
1 ks vejce
1 ks žloutek
200 ml mléko
1 lžička cukr krystal
100 ml zakysaná smetana
1 hrst listový špenát
200 g čerstvé máslo
100 g čerstvé máslo
25 g čerstvé droždí
550 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvý listový špenát odstopkujeme, omyjeme vícekrát ve studené vodě, necháme odkapat od vody na cedníku, osušíme papírovou utěrkou a posekáme nadrobno. Česnekové stroužky očistíme, prolisujeme do misky a vymícháme s máslem na krém, ale nesolíme

  2. Do mísy prosejeme mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce nadrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme vaječný žloutek, máslo o pokojové teplotě, 100 ml husté kysané smetany a vypracujeme důkladně rukama za postupného přidávání zbylého vlažného mléka poloměkké hladké pružné nelepivé těsto. Těsto zpracováváme, dokud se na povrchu netvoří velké bubliny. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  3. Potom těsto dáme na pomoučněnou desku, povrch jemně pomoučníme a rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 1 cm. Na povrch těsta rozetřeme rovnoměrně hřbetem polévkové lžíce máslovo-česnekový krém tak, že po obvodu necháme asi 2 cm široký volný pás. Na rozetřený krém rozdělíme posekaný špenát

  4. Horní třetinu těsta přeložíme do středu a přes horní třetinu těsta přeložíme dolní třetinu těsta a na obou koncích okraje těsta stlačíme, aby náplň nevytekla. Nyní přeložíme třetinu těsta zleva doprava a potom zprava doleva, čímž budeme mít na sobě 9 vrstev těsta

  5. Těsto dáme na jemně pomoučněný talíř, přikryjeme utěrkou a odložíme odpočívat na 20 minut do chladničky, aby náplň ztuhla. Potom těsto přendáme opět na desku, rozválíme a postup s překládáním a odpočíváním těsta asi 20 minut v chladničce opakujeme celkem třikrát. Nebojte se, těsto bude dále kynout i v chladničce

  6. Po posledním odpočinutí těsto na pagáčky vybereme z chladničky, na jemně pomoučněné desce rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 1,5 cm, ne více, aby se vykrojené pagáčky během pečení později po vrstvách nesesunuly a nerozpadly. Na rozváleném těstě na povrchu ostrým nožem vytvoříme mřížku a formičkou namočenou v mouce vykrojíme pagáčky. Použila jsem vykrajovač o průměru 7 cm a vyšlo mi 36 ks pagáčků a 1 malý pagáček, protože zpracujeme i odkrojky těsta po pagáčcích

  7. Pagáčky zakulatíme otáčivým pohybem na desce mezi levou dlaní a nožem v pravé ruce. Pagáčky rozložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem dále od sebe, protože ještě značně zvětší svůj objem během kynutí, povrch pagáčků potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 20 minut kynout v teple

  8. Vložíme péct do trouby se ve spodku vloženým hrnečkem s horkou vodou. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní pečení s ventilátorem. Kdo tuto funkci nemá, ten peče při teplotě 200 °C. Upečené pagáčky vybereme a necháme vychladnout na mřížce

  9. Špenátovo-česnekové překládané pagáčky podáváme jako přílohu k sytým polévkám na kyselo. Dále jsou výborné jako pohoštění k vínu pro návštěvy, které příjemně překvapíme. Vhodné jsou i na postní dny

  10. Pagáčky jsou vynikající i samostatně jako slaný zákusek, přičemž jsou vláčné a měkké 2 i více dní. Pokud je připravíte z dvojnásobné dávky, upečené a vychladlé pagáčky můžete zmrazit a použít, když se vám to právě hodí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!