Překládané škvarkové pagáčky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 ks vejce 1 lžička cukr krystal 250 ml vlažné mléko 2 lžíce suché bílé víno 25 g čerstvé droždí 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 60 g domácí vepřové sádlo 450 g hladká mouka extra speciál 250 g čerstvě mleté domácí škvarky
Postup Překládané škvarkové pagáčky
Postup přípravy receptu
-
Domácí škvarky nameleme na mlýnku, trochu osolíme, okořeníme a promícháme
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut
Když kvásek vykyne, přidáme domácí vepřové sádlo, víno a po troškách přiléváme zbylé vlažné mléko. Vypracujeme důkladně rukama na hladké, pružné, nelepivé a poloměkké těsto. Zpracováváme, dokud se nám těsto nezačne oddělovat od rukou a stěn mísy a až se na povrchu začnou tvořit velké bubliny. Těsto na domácí škvarkové pagáčky nenecháváme vykynout, ale hned s ním pracujeme. Těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a rozvalíme do obdélníku o tloušťce asi 0,5 až 1 cm
Na těsto rovnoměrně rozetřeme mleté škvarky tak, že po obvodě necháme asi 1,5 cm volný pás. Těsto stočíme na těsno do závinu, jehož oba okraje spojíme stlačením, aby náplň nevytekla. Závin obrátíme spojem nahoru, přeložíme třetinu zleva doprava a přes to přeložíme další třetinu těsta zprava doleva, trochu zploštíme válečkem. Náplň zůstane pěkně uvnitř a na sobě bude více přeložených vrstev těsta
Těsto zakryjeme fólií a odložíme do chladničky na 30 minut, aby náplň ztuhla a později během válení nevytékala. Těsto bude kynout dále i v chladničce. Po této době těsto vybereme, rozválíme a znovu stejným způsobem překládáme. Celý postup opakujeme 3x za sebou po 30 minutové pauze
Naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 až 2 cm, ale ne více, kynutím by se jednotlivé vrstvy nepěkně posunuly. Malým vykrajovátkem namočeným v mouce vykrojíme jednotlivé pagáčky, které na povrchu hustě narýhujeme nožem na stejné kostky. Nejšikovněji a nejrychleji to jde mřížkou na brambory
Pagáčky dáme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut kynout. Vykynuté pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem, dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na střední rošt a pečeme na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, až se povrch zbarví pěkně do červeno-hněda, což trvá asi 15 minut. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Upečené pagáčky dáme vychladnout na mřížku
Překládané škvarkové pagáčky jsou velmi chutné a po opakovaném překládání jsou pěkně křehké. Pagáčky jsou vynikající jako pohoštění pro návštěvy k vínu, nebo skvěle chutnají k různým sytým polévkám na kyselo. Není s nimi mnoho práce, postup je jednoduchý a jsou poměrně rychle hotové. Mně při vykrajování o průměru 3 cm vyšlo 45 kusů pagáčků.