Jablkový závin s brusinkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce ocet 3 ks jablko 2 lžíce voda 1 lžíce mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 250 g hladká mouka 1 hrst lískové ořechy 1 hrst sušené brusinky
Postup Jablkový závin s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mouku, špetku soli, vejce, změklé máslo, 2 lžíce vlažné vody a lžíci octa. Zpracujeme těsto a necháme ho zabalené ve folii 30 minut odpočinout v lednici
Mezitím si očistíme a nastrouháme jablka. Lehce z nich vymačkáme přebytečnou šťávu a slijeme ji. Do misky k nastrouhaným jablkům přidáme skořici, vanilkový cukr, nasekané brusinky a nasekané lískové ořechy. Místo lískových ořechů můžeme dát mandle
Odleželé těsto vyndáme z ledničky, pomoučníme vál a rozválíme na něm těsto přibližně na 3 mm. Na plát těsta rozprostřeme jablečnou směs a zavineme. Hřbet závinu pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pravidelně příčně nařízneme, aby se odpařovala přebytečná šťáva a závin nepopraskal. Pečeme asi 40 minut při 160 - 170 °C
Upečený jablkový závin s brusinkami pocukrujeme a podáváme například se šlehačkou.