Vláčný jablkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 125 g cukr 1 špetka sůl 200 g máslo 2 ks žloutek žloutek 800 g jablko 100 g rozinky 2 lžíce voda 1 lžička mletá skořice 1 lžíce vanilkový cukr 300 g hladká mouka tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání 1 lžička kypřící prášek do pečiva 2,2 lžíce vanilkový pudinkový prášek
Postup Vláčný jablkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, cukru, prášku do pečiva, soli, másla, vlažné vody a žloutků zpracujeme těsto a dáme ho na hodinu do chladu. Rozinky necháme nasáknout
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oloupaná jablka nakrájená na silnější plátky promícháme s pudinkem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami
Dvěma třetinami rozváleného těsta vyložíme koláčovou formu, naplníme jablečnou směsí. Zbytek těsta rozválíme a vykrajujeme z něj ozdobné kousky, případně těsto nakrájíme na proužky, kterými poklademe povrch koláče
Jablkový koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 50 minut, poté zabalíme koláč do alobalu a ještě 10 minut dopékáme
Vláčný jablkový koláč nakrájíme a podáváme ke svačině nebo snídani.