Čočková polévka se zelím recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 2 lžíce mléko 1 ks cibule 50 g sádlo 1,5 l voda 250 g čočka 2 ks bobkový list 20 g hladká mouka 150 ml zakysaná smetana 1 špetka sušený tymián mletý černý pepř 100 g bílé sterilované zelí
Postup Čočková polévka se zelím
Postup přípravy receptu
-
Čočku vypereme a namočíme na 2 hodiny do studené vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelí necháme okapat a pokrájíme na kousky. Zakysanou smetanu podle potřeby naředíme mlékem
Namočenou čočku slijeme, propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a spolu s bobkovým listem uvaříme do poloměkka
Ze sádla, cibule a mouky si připravíme cibulovou jíšku, kterou vmícháme k poloměkké čočce. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem, přidáme zelí a vaříme ještě 15 - 20 minut. Odstavíme z tepla, vmícháme zakysanou smetanu, ale již nevaříme
Čočkovou polévku s bílým sterilovaným zelím a zakysanou smetanou můžeme podávat i jako samostatný pokrm s pečivem.