Cukrový jetýlek recept
Apetit ReceptyPostup Cukrový jetýlek recept
Postup přípravy receptu
-
Mandle povaříme, sundáme z nich slupku a každou po délce rozkrojíme na čtvrtiny. Mandlí jsem v receptu uvedla více, než je jich skutečně třeba - je nutné počítat s tím, že při krájení se některé čtvrtiny rozlomí.
Cukr s bílky utřeme a přidáme oříšky. Z hutného těsta tvarujeme malé kuličky a na pečicím papíru postupně rozplácneme tři k sobě tak, abychom vytvořili trojlístky. Na každý lístek dáme čtvrtinu mandle na ozdobu a cukroví potřeme rozšlehaným vejcem.
Cukrový jetýlek pečeme ve vlažné troubě (160°C stačí) na vymaštěném plechu nebo pečícím papíru, dokud jetýlek nezačne růžovět.
Z uvedeného množství uděláme asi 30 kousků jetýlku. Když máte bílky ve skleničce a nevíte přesně, kolik jich je, můžete jich zapracovat moc a těsto pak bude patlavé. Potom stačí přidávat podle chuti ovesné vločky, strouhanku a moučkový cukr na takovou hustotu těsta, ze kterého už půjdou kuličky tvarovat.