Dačický bílý perník recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 2 ks žloutek žloutek 200 g voda 100 g med 250 g cukr krupice mletá skořice 1/2 balíčku vanilkový cukr 500 g hladká mouka citronová kůra tuk na vymazání mouka na vysypání červené potravinářské barvivo bílková glazura 10 g amonium
Postup Dačický bílý perník
Postup přípravy receptu
-
Cukr, med a vodu dáme do nádoby a necháme přejít varem. Do vychladlého roztoku přidáme vanilkový cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, trochu skořice a amonium. Pak přidáme prosátou mouku a zaděláme v těsto, necháme nejméně 6 hodin odležet
Rozválíme plát na 3 až 4 mm silný, ze kterého vypichujeme různé tvary a vypíchneme střed. Odkládáme na mastný a moukou vysypaný plech nebo jen na pečící papír na plechu. Opatrně pečeme do světlého zabarvení
Připravíme žloutek, do kterého kápneme červenou potravinářskou barvu, zředíme několika kapkami vody, zamícháme a štětečkem perníčky po vytažení z trouby lehce potřeme a necháme zaschnout
Pak už stačí jen nazdobit bílou glazurou. Perníčky jsou světlé, jemné, dobré chuti, připomínající dětské piškoty
Já jsem tyto dačické bílé perníčky pekla letos prvně a skutečně chutí připomínají dětské piškoty. Upekla jsem cca 5 plechů a na potření jsem použila necelé 3 žloutky.