Desetihodinová kachna recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr sůl 2 ks vejce 1 lžíce ocet 1 kg brambory 1 ks brambory 2 ks cibule 1 lžička kmín 1 lžička kmín 1 ks jablko 1 kg sádlo 1 lžíce sádlo 2 lžíce sádlo 1 ks kachna 1 hlávka červené zelí 320 g hrubá mouka mletý černý pepř 70 g dětská krupička
Postup Desetihodinová kachna
Postup přípravy receptu
-
Kachnu pečlivě očistíme a rozčtvrtíme. Ve hmoždíři utlučeme kmín a pepř. Kachnu osolíme a okořeníme ze všech stran a dáme do hrnce. Přidáme sádlo - ideálně kachní, ale lze použít i vepřové. Bude ho třeba tolik, aby byla celá kačena ponořená v sádle
Kachnu dáme do trouby rozehřáté na 150 °C. Až se kachna i sádlo prohřejí, můžeme snížit teplotu. V sádle se musí dělat bublinky. Postupně snížíme teplotu na 80 - 90 °C a kachnu pečeme 9 hodin
Poté kachnu vyjmeme ze sádla a na plechu necháme hodinu vypéct kůži. Kachnu pečeme klidně 5 hodin den dopředu a poté 4 hodiny následující den. Pečeme-li nadvakrát, je nutno opět všechno nejprve prohřát a pak snížit teplotu
Zelí nakrouháme na tenké nudličky a vaříme s kmínem skoro doměkka. Potom zelí slijeme, ale asi třetinu vody necháme v hrnci. Přidáme na jemno nastrouhanou bramboru a jablko a osolíme. Zelí pozvolna dusíme asi 20 minut. Dochutíme cukrem a octem. Přidáme smaženou cibulku a promícháme
Do hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Oloupané brambory vhodného typu A uvaříme v osolené vodě. Slijeme vodu a v hrnci brambory rozšťoucháme se lžící sádla. Podle potřeby dosolíme. přidáme vejce, hrubou mouku a krupičku. V hrnci nebo na válu těsto důkladně prohněteme
Poté knedlíky vytvarujeme a okamžitě dáváme vařit. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Vyjmeme je do pekáče s troškou sádla, aby neosychaly na povrchu
Desetihodinovou kachnu podáváme s bramborovými knedlíky a vařeným zelím.