Dietnější pizza s rajčatovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
1 lžička sůl
1 kostka droždí
1 lžíce olivový olej
1 hrnek teplá voda
3 hrnky celozrnná pšeničná mouka
omáčka
0 lžiček sůl
1 kg rajče
5 lístků bazalka
4 lžíce olivový olej
podle potřeby
šunka
mozzarella
olej na vymazání
podle chuti
pálivá paprička

Postup přípravy receptu

  1. Na odměřování surovin si připravíme hrnek o objemu 250 ml. Omytá zralá rajčata slabě nařízneme do křížku a spaříme ve vroucí vodě. Rajčata zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kousky.

  2. Rajčata na 2 lžících oleje pomalu dusíme s troškou soli a pálivé papričky. Hotovou omáčku odstavíme a vhodíme do ní bazalkové lístky. Místo bazalky můžeme použít oregano.

  3. Z trošky teplé vody, cukru a droždí si připravíme kvásek. Hotový kvásek promícháme s moukou, solí, olejem a zbytkem vody. Těsto dobře zpracujeme a párkrát s ním bouchneme o vál. Hladké těsto necháme vykynout na teplém místě.

  4. Z vykynutého těsta odebereme 4 díly a z každého dílu vyválíme 4 pizzy. Čtyři formy na pizzu vymažeme olejem a uložíme do nich těsto. Pizzy potřeme rajčatovou omáčkou a obložíme třeba vařenou šunkou a mozzarellou.

  5. Pizzy pečeme asi 12 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

  6. Dietnější pizzy s rajčatovou omáčkou podáváme ihned po upečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!