Dobrý bramborový chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 3 lžičky sůl 3 lžičky kmín 4 dkg droždí 1 kg hladká mouka 1/2 l vlažná voda vlažná voda 2 ks brambory vařené ve slupce
Postup Dobrý bramborový chléb
Postup přípravy receptu
-
Do mísy s moukou rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme 20 minut kynout. Po vykynutí přidáme sůl, kmín, najemno nastrouhané brambory, zaděláme tužší těsto a necháme kynout 30 minut. Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme šišku, vložíme do vymazaného pekáče (36 x 22 cm) a necháme kynout. Při kynutí a před vložením do trouby chléb potíráme vlažnou vodou
Bramborový chléb pečeme 10 minut na 250 °C, otevřeme troubu a chléb přikryjeme alobalem, aby se nespálil! Dál pečeme 30 minut na 200 °C. Po upečení chléb potřeme vlažnou vodou, hned vyklopíme z pekáče na prkénko a necháme vychladnout
Tento chléb peču i ve dvou srnčích hřbetech (vyložených papírem na pečení), jen těsto nenecháme kynout v míse, ale rovnou v srnčích hřbetech. Pečeme 10 minut na 250 °C, zakryjeme alobalem a dál pečeme 20 minut na 200 °C. Je to rychlejší, menší plátky a stejně dobré!
Tipy navíc: Je-li chléb upečený, zjistíme píchnutím špejle. Po upečení chléb potřeme vlažnou vodou, aby byl lesklý. Tento chléb dělám i bez brambor a je také dobrý.