Dort a la Paris recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4-6 ks vejce 2 lžičky kakao 120 g cukr krupice 120 g hladká mouka 1 lžička kypřící prášek do pečiva krém 250 g máslo 500 ml mléko 2 lžíce cukr krupice 0 l vaječný koňak 1 balíček vanilkový pudinkový prášek na potření 1 balíček čokoláda na vaření 200 ml smetana ke šlehání podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Dort a la Paris recept
Postup přípravy receptu
-
Na piškot si připravíme 6 vajec a rozdělíme je na bílky a žloutky. K bílkům přisypeme cukr a necháme ho chvilku rozpustit. Bílky vyšleháme a žloutky šleháme s postupným přiléváním oleje. Pokud žloutky nenaskočí, nic se neděje, jenom je potřeba, aby olej byl dobře vmíchaný do žloutků.
Postupně vmícháme žloutky do bílků a přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali kakao. Za každou lžíci kakaa odebereme lžíci mouky. Pokud si nejsme jistí, jestli bílky zůstanou držet, přidáme i lžičku sody nebo prášku na pečení, ale není to většinou potřeba. Těsto vylijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, ale dá se i na plech, což je rychlejší.
Na krém našleháme máslo do běla. Je potřeba, aby bylo dobře našleháno, tzn. musí dělat špičky. Postupně přidáváme po lžících v mléce připravený vanilkový pudink. A na závěr postupně přidáme vaječný koňak. Je dobré, když všechny ingredience mají stejnou teplotu. Našlehaný krém dáme vychladit do lednice.
Pařížskou šlehačku na potření připravíme rozpuštěním čokolády na vaření nad párou a až čokoláda mírně vychladne, smícháme ji se šlehačkou z kelímku (musí být alespoň 30%). Krém necháme zchladnout a poté vyšleháme.
Korpus na dort po vychladnutí nařežeme na 3 pláty a poté naplníme krémem. Celý dort obalíme v pařížské šlehačce a můžeme dozdobit podle fantazie, nemusí se ale zdobit vůbec.
Dort a la Paris podáváme jako delikátní zákusek k různým slavnostním příležitostem.