Dort jako od cukrářky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

piškotový korpus
podle potřeby
hořká čokoláda
bílá čokoláda
mléčná čokoláda
potahovací hmota - fondán

Postup přípravy receptu

  1. Klasické piškotové těsto a správně dochucený máslový krém je nestárnoucí klasika. Poprosme například o rodinný recept naše babičky či maminky. Léty osvědčené chutě jsou totiž sázka na jistotu. Recept si i tak raději předem vyzkoušejme a nepodceňujme přípravu.

  2. Předem se rozmysleme, jak by měl dort ve finále vypadat. Rozvrhneme si jednotlivé kroky přípravy a pro každý případ si necháme dostatečnou časovou rezervu. Nezapomeňme, že je vždy dobré dát dort před oslavou alespoň na několik hodin zchladit.

  3. Základ tvoří potahovací hmota neboli fondán, díky níž si na dortu vytvoříme čisté plátno pro další zdobení. Hmotu koupíme v základní bílé barvě. Jiné odstíny získáme přidáním barviva. Nejlepšího výsledku docílíme díky gelovým barvám, hmotu zbytečně nezředí a zároveň rovnoměrně obarví.

  4. Hotový fondán rozválíme do tenka a opatrně přeneseme na dort. Správně připravený dort má zarovnané okraje, potažené slabou vrstvu plnícího krému. Pokud bychom hotový dort krémem nepotřeli, hmota by na něm špatně držela a hrozilo by její protrhnutí či zvrásnění. Potah rovnoměrně přitiskneme ze všech stran, spodek obřežeme a zbylou hmotu si můžeme nechat na dozdobení.

  5. Teď přichází chvíle, ve které se může projevit vaše kreativita. Prozatím je zbytečné kupovat drahé cukrářské vybavení, vystačíme si s běžnými vykrajovátky a ostrým nožem. Nemáme-li vykrajovátko požadovaného tvaru, jednoduše si z papíru vytvoříme šablonu, kterou přiložíme na hmotu a nožem tvar vyřízneme.

  6. Dekorace před přiložením k dortu potřeme cukrovou vodou. Funguje jako jedlé lepidlo a zajistí, aby se ozdoby nesesunuly. Pokud jsme se rozhodli nepouštět se do barvení hmoty, doporučujeme si objednat alespoň jedlý třpytivý prášek. Třpytky jsou dostupné v různých barevných variantách a jednoduchým způsobem váš dort barevně dotónují. K přilnutí na fondán opět použijeme cukrovou vodu.

  7. Čokoholici všeho druhu ocení spíše čokoládové zdobení. Nakupme si do zásoby dostatek hořké, mléčné i bílé čokolády. I jednoduché ozdoby budou ve správné barevné kombinaci vypadat luxusně. Nezapomínejme na kvalitu čokolády. Pokud zvolíme například tabulkové čokolády Carla, můžeme se spolehnout na skvělou chuť vašich čokoládových výtvorů a drobné vizuální nedostatky vám jistě budou prominuty.

  8. Tabulku nalámeme na čtverečky a dáme rozpustit. Buď rozpouštíme ve vodní lázní na sporáku, anebo rychlejším způsobem v mikrovlnné troubě. Při rozehřívání v mikrovlnné troubě však dáváme velký pozor, abychom čokoládu nespálili. Rozehřátou čokoládou pak naplníme igelitový pytlík s uříznutou špičkou a můžeme začít tvořit.

  9. S čokoládou se dá v podstatě malovat. Jestli nemáme pevnou ruku, předkreslíme si předem požadovaný tvar na papír. Obrázek následně přetáhneme potravinovou fólií a na tu již můžeme začít obkreslovat. Fantazii se meze nekladou. Vytvoříme například srdíčka různých velikostí či krátké slovo.

  10. Nezapomeňme však všem tvarům nebo slovům přikreslit naspod stopku, díky níž následně ozdobu do dortu zapíchneme. Jakmile čokoláda na fólii jemně zatuhne, přemístíme ji opatrně do ledničky a necháme ztuhnout úplně. Čokoládové ozdoby jdou potom z fólie krásně dolů a vy je můžeme začít aranžovat.

  11. Na závěr pro vás máme ještě dva speciální triky na čokoládové zdobení. Vytvoříme si jednoduchým způsobem dort zasypaný čokoládovým listím. Nasbíráme na zahrádce nebo v parku pěkné listy s výrazným žilkováním. Na očištěný lístek pak ze spodní strany naneseme štětečkem rozpuštěnou čokoládu a necháme ji zatuhnout. Jakmile čokoláda úplně ztvrdne, opatrně lístek sloupneme.

  12. Na druhý trik budeme potřebovat bublinkovou fólií. Odměříme si obvod dortu a ustřihneme přiměřený pruh fólie. Položíme ji hladkou stranou dolů a plastickou stranu potřeme rozpuštěnou čokoládou. Opět necháme čokoládu jemně ztuhnout. Ideálně tak, aby nám neulpívala na prstech, ale zároveň se při ohnutí nelámala.

  13. Opatrně pás fólie zvedneme a zabalíme do ní dort. Po úplném zatuhnutí čokolády, půjde fólie pěkně sloupnout a vytvoří efektní vzorek. Nyní je váš dort připraven stát se hvězdou oslavy! Dort jako od cukrářky servírujeme k různým slavnostním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!