Dort s čokoládou a amarettem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
3 ks vejce
0.5 balíčku prášek do pečiva
100 g cukr krupice
3 lžíce amaretto
80 g hořká čokoláda
120 g polohrubá mouka
krém
60 g cukr moučka
6 plátků želatina
250 g mascarpone
50 ml amaretto
2 balíčky vanilkový cukr
400 ml smetana ke šlehání
250 g vanilkový jogurt
sirup
125 ml amaretto
150 ml silná káva
náplň
80 g cukrářské piškoty
na ozdobu
1 hrst čokoládové zdobení
1 hrst mandlové sušenky (amarettini)

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu rozlámeme, rozpustíme v horké vodní lázni a necháme vychladnout.

  2. Žloutky ušleháme s amarettem i cukrem a vmícháme čokoládu. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě se sněhem zapracujeme do čokoládové směsi.

  3. Těsto nalijeme do formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 25 - 30 minut na 175 °C.

  4. Opatrně vyklopíme na mřížku, sundáme papír a vrátíme do formy.

  5. V misce smícháme kávu s amarettem a ještě horký korpus pokropíme 2/3 tekutiny a necháme ho vychladnout.

  6. Želatinu namočíme do studené vody. Do mísy dáme mascarpone, jogurt, cukr, vanilkový cukr, amaretto a vše promícháme. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a pomalu vmícháme do sněhu. Krém uložíme do chladu.

  7. Vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Jakmile začne krém želírovat, šlehačku do něj vmícháme. Polovinu krému natřeme na korpus. Piškoty krátce namáčíme do zbylé tekutiny a rozdělíme na krém. Na ně navrstvíme zbylý krém, uhladíme a necháme vychladnout.

  8. Dort zdobíme čokoládovými hoblinkami (vločkami), nakonec doplníme o mandlové sušenky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!