Dort s čokoládou a amarettem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 3 ks vejce 0.5 balíčku prášek do pečiva 100 g cukr krupice 3 lžíce amaretto 80 g hořká čokoláda 120 g polohrubá mouka krém 60 g cukr moučka 6 plátků želatina 250 g mascarpone 50 ml amaretto 2 balíčky vanilkový cukr 400 ml smetana ke šlehání 250 g vanilkový jogurt sirup 125 ml amaretto 150 ml silná káva náplň 80 g cukrářské piškoty na ozdobu 1 hrst čokoládové zdobení 1 hrst mandlové sušenky (amarettini)
Postup Dort s čokoládou a amarettem recept
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu rozlámeme, rozpustíme v horké vodní lázni a necháme vychladnout.
Žloutky ušleháme s amarettem i cukrem a vmícháme čokoládu. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě se sněhem zapracujeme do čokoládové směsi.
Těsto nalijeme do formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 25 - 30 minut na 175 °C.
Opatrně vyklopíme na mřížku, sundáme papír a vrátíme do formy.
V misce smícháme kávu s amarettem a ještě horký korpus pokropíme 2/3 tekutiny a necháme ho vychladnout.
Želatinu namočíme do studené vody. Do mísy dáme mascarpone, jogurt, cukr, vanilkový cukr, amaretto a vše promícháme. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a pomalu vmícháme do sněhu. Krém uložíme do chladu.
Vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Jakmile začne krém želírovat, šlehačku do něj vmícháme. Polovinu krému natřeme na korpus. Piškoty krátce namáčíme do zbylé tekutiny a rozdělíme na krém. Na ně navrstvíme zbylý krém, uhladíme a necháme vychladnout.
Dort zdobíme čokoládovými hoblinkami (vločkami), nakonec doplníme o mandlové sušenky.