Dort s čokoládovými krémy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 lžíce olej 1 špetka sůl 2 ks vejce 0 balíčků prášek do pečiva 50 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 4 lžíce hladká mouka 0 ks citronová kůra 2 lžíce lískové oříšky náplň 1 1 ks vejce 3 lístky želatina 200 g bílá čokoláda 300 ml smetana ke šlehání 2 lžíce bílý rum náplň 2 1 ks vejce 3 lístky želatina 300 ml smetana ke šlehání 200 g mléčná čokoláda 2 lžíce tmavý rum
Postup Dort s čokoládovými krémy recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a promícháme s mletými lískovými oříšky. Vejce, cukr moučka, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru důkladně šleháme alespoň 10 minut. Za stálého míchání přiléváme olej (nejlépe s máslovou příchutí) a nakonec přidáme moučnou směs.
Kulatou otevírací formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 190 °C. Dobře prošlehané těsto nalijeme do formy, pěkně uhladíme a pečeme asi 15 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě.
Na bílý krém vyšleháme smetanu do tuha. Želatinu namočíme ve studené vodě. Vejce vyšleháme ve vodní lázni. Dobře vyždímanou želatinu rozpustíme v teplém rumu nebo v teplém pomerančovém likéru. Rumovou želatinu přimícháme do našlehaných vajec a mícháme, dokud směs nebude hladká.
Bílou čokoládu nasekáme nadrobno a rozpustíme ji ve vodní lázni. Bílou rozpuštěnou čokoládu necháme vychladnout a poté ji přidáme do želatinové směsi s vejcem. Do směsi přidáme 3 lžíce našlehané smetany, promícháme a přidáme zbytek našlehané smetany.
Stejný postup jako u přípravy bílého krému provedeme na přípravu tmavého krému. Jen místo bílé čokolády použijeme mléčnou čokoládu. Střídavě potom již na vychladlý korpus přidáváme čokoládové krémy a obrácenou vařečkou promícháme tak, aby nám vznikl mramorový krém. Dort s čokoládovými krémy vložíme s formou alespoň na 7 hodin do lednice ztuhnout.
Dort s čokoládovými krémy po ztuhnutí vyndáme z formy, ozdobíme podle naší fantazie, nakrájíme a podáváme.