Dort s ovocem a vanilkovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
100 g cukr
50 g voda
60 g citronová štáva
krém
200 g cukr
6 ks žloutek
1 l mléko
3 lžíce likér
150 g smetana ke šlehání
1 ks vanilkový lusk
těsto 1
300 g cukr
6 ks vejce
350 g máslo
1 balíček prášek do pečiva
1 balíček vanilkový cukr
1 ks citronová kůra
250 g polohrubá mouka
250 g škrobová moučka
těsto 2
100 g cukr
2 ks vejce
110 g máslo
0 balíčků prášek do pečiva
0 ks citronová kůra
85 g polohrubá mouka
85 g škrobová moučka
na ozdobu
ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto 1, do dortové formy o průměru 26 cm. Změklé máslo vyšleháme s 200 g cukru. Přidáme vanilku, citronovou kůru. Přidáváme po jednom žloutku, nepřestáváme šlehat. Přidáváme prosáté mouky se zbylým moučkovým cukrem a špetkou soli. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků Přidáváme velmi jemně, snažíme se míchat ze zdola nahoru. Na těsto použijeme 200 g cukru.

  2. Stejným postupem připravíme druhé těsto do menší dortové formy. S máslem vyšleháme 70 g cukru. Připravené formy vymažeme, posypeme a vlijeme těsto. Formy s těstem pečeme v předehřáté troubě na 170 °C. Větší korpus asi 50 minut, menší korpus asi 40 minut. Hotový korpus necháme na mřížce vychladnout. Větší korpus rozřízneme na 3 díly, menší korpusu na 2 díly.

  3. Zatím si připravíme krém. Mléko se smetanou a vanilkou přivedeme k varu. Pak ho necháme půl hodiny vychladnout a přecedíme. Žloutky vyšleháme, přidáme prosátou mouku, zředíme trochou mléka a mícháme, abychom neměli hrudky.

  4. Přilijeme mléko se smetanou, dáme na plotnu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ke konci přilijeme likér. Krém rozdělíme do dvou misek, necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.

  5. Na polevu dáme vařit vodu s cukrem 5 minut. Poté přidáme citronovou šťávu a necháme vychladnout.

  6. Polevou navlhčíme první větší část korpusu, potřeme krémem a přikryjeme druhou částí korpusu. Postup opakujeme, i se třetím diskem.

  7. Na velký plněný korpus položíme polevou potřenou menší část korpusu a potřeme krémem. Přiklopíme poslední částí malého korpusu, který opět potřeme vanilkovým krémem. Dort začneme odspodu kolem dokola zdobit vybraným ovocem.

  8. Dort s ovocem a vanilkovým krémem dáme do lednice ztuhnout a vychladit. Vytáhneme asi deset minut před podáváním.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!