Dort s ovocem a vanilkovým krémem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 100 g cukr 50 g voda 60 g citronová štáva krém 200 g cukr 6 ks žloutek 1 l mléko 3 lžíce likér 150 g smetana ke šlehání 1 ks vanilkový lusk těsto 1 300 g cukr 6 ks vejce 350 g máslo 1 balíček prášek do pečiva 1 balíček vanilkový cukr 1 ks citronová kůra 250 g polohrubá mouka 250 g škrobová moučka těsto 2 100 g cukr 2 ks vejce 110 g máslo 0 balíčků prášek do pečiva 0 ks citronová kůra 85 g polohrubá mouka 85 g škrobová moučka na ozdobu ovoce
Postup Dort s ovocem a vanilkovým krémem recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme těsto 1, do dortové formy o průměru 26 cm. Změklé máslo vyšleháme s 200 g cukru. Přidáme vanilku, citronovou kůru. Přidáváme po jednom žloutku, nepřestáváme šlehat. Přidáváme prosáté mouky se zbylým moučkovým cukrem a špetkou soli. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků Přidáváme velmi jemně, snažíme se míchat ze zdola nahoru. Na těsto použijeme 200 g cukru.
Stejným postupem připravíme druhé těsto do menší dortové formy. S máslem vyšleháme 70 g cukru. Připravené formy vymažeme, posypeme a vlijeme těsto. Formy s těstem pečeme v předehřáté troubě na 170 °C. Větší korpus asi 50 minut, menší korpus asi 40 minut. Hotový korpus necháme na mřížce vychladnout. Větší korpus rozřízneme na 3 díly, menší korpusu na 2 díly.
Zatím si připravíme krém. Mléko se smetanou a vanilkou přivedeme k varu. Pak ho necháme půl hodiny vychladnout a přecedíme. Žloutky vyšleháme, přidáme prosátou mouku, zředíme trochou mléka a mícháme, abychom neměli hrudky.
Přilijeme mléko se smetanou, dáme na plotnu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ke konci přilijeme likér. Krém rozdělíme do dvou misek, necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.
Na polevu dáme vařit vodu s cukrem 5 minut. Poté přidáme citronovou šťávu a necháme vychladnout.
Polevou navlhčíme první větší část korpusu, potřeme krémem a přikryjeme druhou částí korpusu. Postup opakujeme, i se třetím diskem.
Na velký plněný korpus položíme polevou potřenou menší část korpusu a potřeme krémem. Přiklopíme poslední částí malého korpusu, který opět potřeme vanilkovým krémem. Dort začneme odspodu kolem dokola zdobit vybraným ovocem.
Dort s ovocem a vanilkovým krémem dáme do lednice ztuhnout a vychladit. Vytáhneme asi deset minut před podáváním.