Dort se špetkou skořice recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 140 g med 1 lžička mletá skořice 200 g hladká mouka 1 ks citronová kůra 8 ks vejce L krém 4 lžíce brandy 200 g hořká čokoláda 500 ml smetana ke šlehání 60 ml espresso podle potřeby tuk na vymazání meruňkový džem mouka na vysypání
Postup Dort se špetkou skořice recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme. Žloutky o pokojové teplotě oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s medem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Z bílků našleháme se špetkou soli pevný sníh. Do žloutkové pěny přimícháváme mouku s mletou skořicí a nakonec sníh z bílků.
Těsto uhladíme do kulaté tukem vymazané a moukou vysypané formy. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.
Polovinu smetany dáme ohřát a ve smetaně necháme zcela rozpustit nalámanou kvalitní hořkou čokoládu. Čokoládovou smetanu za občasného míchání necháme vychladnout. Zbytek smetany našleháme a dáme zatím do lednice. Jakmile čokoládovo-smetanový krém vychladne, přidáme trošku kávy promíchané s brandy nebo rumem. Promícháme a pomalu přidáme našlehanou smetanu.
Vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly. Všechny díly korpusu pokapeme zbývající kávou promíchanou s brandy nebo rumem. Všechny 3 díly potřeme marmeládou. První díl korpusu pokapaný kávou a potřený marmeládou potřeme čokoládovo-smetanovým krémem a uzavřeme. Postup zopakujeme. Poslední díl korpusu potřeme jen slabě a dort vložíme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí dort ozdobíme podle naší fantazie.
Dort se špetkou skořice podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.