Dort se špetkou skořice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
140 g med
1 lžička mletá skořice
200 g hladká mouka
1 ks citronová kůra
8 ks vejce L
krém
4 lžíce brandy
200 g hořká čokoláda
500 ml smetana ke šlehání
60 ml espresso
podle potřeby
tuk na vymazání
meruňkový džem
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme. Žloutky o pokojové teplotě oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s medem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Z bílků našleháme se špetkou soli pevný sníh. Do žloutkové pěny přimícháváme mouku s mletou skořicí a nakonec sníh z bílků.

  2. Těsto uhladíme do kulaté tukem vymazané a moukou vysypané formy. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.

  3. Polovinu smetany dáme ohřát a ve smetaně necháme zcela rozpustit nalámanou kvalitní hořkou čokoládu. Čokoládovou smetanu za občasného míchání necháme vychladnout. Zbytek smetany našleháme a dáme zatím do lednice. Jakmile čokoládovo-smetanový krém vychladne, přidáme trošku kávy promíchané s brandy nebo rumem. Promícháme a pomalu přidáme našlehanou smetanu.

  4. Vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly. Všechny díly korpusu pokapeme zbývající kávou promíchanou s brandy nebo rumem. Všechny 3 díly potřeme marmeládou. První díl korpusu pokapaný kávou a potřený marmeládou potřeme čokoládovo-smetanovým krémem a uzavřeme. Postup zopakujeme. Poslední díl korpusu potřeme jen slabě a dort vložíme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí dort ozdobíme podle naší fantazie.

  5. Dort se špetkou skořice podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!