Dortová panenka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 - 4 lžíce cukr 7 ks vejce 250 g máslo 0,5 sklenic marmeláda 400 ml mléko 1 ks prášek do pečiva cukr moučka 1 lžíce polohrubá mouka polohrubá mouka 4 lžíce vlažná voda dětské piškoty 2 balíčky vanilkový pudink 1 - 2 lžíce máslo na vymazání 3 - 4 lžíce strouhanka na vysypání 1 balíček stříbrné cukrářské kuličky 1 - 2 špetky červené potravinářské barvivo
Postup Dortová panenka
Postup přípravy receptu
-
Formu na bábovku vypláchneme horkou vodou, vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu dáme předehřát na 170 - 180 °C. Panenku důkladně omyjeme a raději jí upravíme účes, aby jí vlasy neplandaly
Odebereme 6 vajec a ta zvážíme. Kolik váží vejce, tolik odvážíme i polohrubé mouky a cukru. Pokud máme větší formu na bábovku nebo menší, přizpůsobíme si počet vajec - přidáme nebo odebereme, přičemž vždy máme 1 vejce navíc, které nevážíme. Podle váhy vajec opět odvážíme cukr a mouku
Všechna vejce, i jedno navíc, rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Vejce ušleháme s prosátým cukrem do pěny a postupně přidáváme vodu. Pak přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh z bílků. Piškotové těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 50 - 60 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme pomocí špejle. Upečenou bábovku necháme vychladnout
Během pečení si připravíme krém. Pudink svaříme spolu s cukrem. Přidáme lžíci polohrubé mouky a oba pudinkové prášky rozmíchané v troše mléka. Krátce provaříme. Pudink odstavíme za stálého míchání jej vychladíme. Do změklého másla zašleháme pudink. Stranou si odložíme asi 5 - 6 lžic krému a do něj zamícháme červené potravinářské barvivo
Vychladlou bábovku opatrně podélně rozřízneme na 3 části. Ty namažeme zavařeninou, částí krému a opět složíme dohromady. Do otvoru bábovky vložíme panenku a pořádně ji zpevníme piškoty. Vše máme připraveno a začínáme zdobit. Nejdříve zdobíme tělo panenku, pak sukni - bábovku. Fantazii se meze nekladou. V závěru ozdobíme panenku stříbrnými kuličkami
Dortovou panenku necháme ztuhnout na chladném místě a můžeme podávat.