Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka recept
Apetit Recepty pomazánkySuroviny na recept
- sůl hořčice 250 g brynza 50 ml světlé pivo 1 lžíce mletá sladká paprika 250 g čerstvé máslo celý kmín 1 svazek jarní cibulka s natí 1 konzerva sardelová očka v oleji
Postup Prešporský šmírkás - brynzová pomazánka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme brynzu a změklé máslo. Posypeme mletou sladkou paprikou, kmínem a nakrájenou jarní cibulkou. Přidáme hořčici, rozetřená sardelové očka i s olejem a spolu dobře promícháme a naředíme pivem, kromě Pilsner Urquell - pomazánka by zhořkla! Pomazánku ochutnáme a dosolíme
Prešporský šmírkás natíráme na krajíce čerstvého chleba anebo pečiva a můžeme ozdobit syrovou zeleninou - plátky ředkviček, rajčat, zelené papriky apod. Pomazánka je vhodná k pivu anebo vínu i jako pohoštění pro návštěvy
Tuto pomazánku jsme zbožňovali. Vřele doporučuji vyzkoušet, brynzová pomazánka je opravdu velmi chutná. Nejlépe chutná pomazánka z májové brynzy
Název pochází z němčiny, Pressburg je německý název Bratislavy, pro kterou je tato pomazánka tradiční a typická. Slovo šmírkás je odvozené z němčiny a znamená v překladu míchaný sýr - i brynza je v podstatě sýr.