Drobenkový koláč s tvarohem a jablky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
1 ks vejce
200 g máslo
150 g jogurt
500 ml mléko
1 kg jablko
1 hrst rozinky
500 g tvaroh
200 g cukr krystal
1 balíček vanilkový cukr
2 balíčky vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek
1 lžíce mletý badyán
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Drobenkový koláč s tvarohem a jablky
Postup přípravy receptu
-
Máslo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme všechny ostatní suroviny na těsto a vypracujeme drobenku. Můžeme klidně použít šlehač nebo robota. Suroviny na směs kromě pudinku dáme do druhé mísy a důkladně promícháme. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo
Klasický starší plech s vyšším okrajem, rozměry má zhruba 30x40 cm, vyložíme pečícím papírem. Vsypeme na něj větší polovinu sypké směsi a rovnoměrně rozhrneme. Zalijeme polovinou tvarohové směsi. Do zbytku vsypeme pudink, promícháme a vlijeme na plech. Vše poklademe rozinkami, jablka a posypeme mletým badyánem. Podle chuti můžeme ještě posypat cukrem. Nakonec vše posypeme zbylou sypkou směsí. Jablka nejsou nutná, ale koláč je s nimi lepší. Nebo můžeme použít jiné ovoce
Drobenkový koláč s tvarohem a jablky vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme 50 - 60 minut nebo podle potřeby. Ale při nízké teplotě a pozvolna
Drobenkový koláč s tvarohem a jablky necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.