Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 1 lžíce máslo 400 g brambory 3 lžíce parmazán 200 - 250 g hladká mouka 1 lžíce hladká mouka 150 g polohrubá mouka muškátový oříšek citronová šťáva 200 ml zeleninový vývar máslo na potření mletý černý pepř 250 ml smetana na vaření sušený rozmarýn 400 g máslová dýně
Postup Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Oloupanou máslovou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na kousky a zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka. Měkké brambory a dýni slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout
Ještě než začneme připravovat těsto na noky, naplníme si velký hrnec vodou, kterou osolíme a pomalu přivedeme k varu. Mezitím vychladlé brambory a dýni prolisujeme do mísy, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme vejce a obě mouky. Ze směsi vypracujeme hladké jemné těsto. Pokud se bude těsto příliš lepit, můžeme přidat trochu hladké mouky. Na silně pomoučněném válu vytvarujeme z těsta válečky, ze kterých oddělujeme stejně velké (asi centimetrové kousky) noky. S těstem pracujeme co nejrychleji, aby nepovolilo. Připravené noky ihned vložíme do vroucí vody a jakmile vyplavou, hrnec odstavíme z tepla a necháme je asi 1 - 2 minuty "dojít". Noky scedíme a promícháme s máslem
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou postupně za stálého míchání naředíme vývarem a smetanou. Vše ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a rozmarýnem a zvolna vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme strouhaný parmazán, který necháme za stálého míchání rozpustit a krémovou omáčku podle potřeby dochutíme citronovou šťávou
Dýňovo-bramborové noky rozdělíme na porce, přelijeme krémovou omáčkou a ihned podáváme.