Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
1 lžíce máslo
400 g brambory
3 lžíce parmazán
200 - 250 g hladká mouka
1 lžíce hladká mouka
150 g polohrubá mouka
muškátový oříšek
citronová šťáva
200 ml zeleninový vývar
máslo na potření
mletý černý pepř
250 ml smetana na vaření
sušený rozmarýn
400 g máslová dýně

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Oloupanou máslovou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na kousky a zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka. Měkké brambory a dýni slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout

  2. Ještě než začneme připravovat těsto na noky, naplníme si velký hrnec vodou, kterou osolíme a pomalu přivedeme k varu. Mezitím vychladlé brambory a dýni prolisujeme do mísy, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme vejce a obě mouky. Ze směsi vypracujeme hladké jemné těsto. Pokud se bude těsto příliš lepit, můžeme přidat trochu hladké mouky. Na silně pomoučněném válu vytvarujeme z těsta válečky, ze kterých oddělujeme stejně velké (asi centimetrové kousky) noky. S těstem pracujeme co nejrychleji, aby nepovolilo. Připravené noky ihned vložíme do vroucí vody a jakmile vyplavou, hrnec odstavíme z tepla a necháme je asi 1 - 2 minuty "dojít". Noky scedíme a promícháme s máslem

  3. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou postupně za stálého míchání naředíme vývarem a smetanou. Vše ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a rozmarýnem a zvolna vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme strouhaný parmazán, který necháme za stálého míchání rozpustit a krémovou omáčku podle potřeby dochutíme citronovou šťávou

  4. Dýňovo-bramborové noky rozdělíme na porce, přelijeme krémovou omáčkou a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!