Hlívová omáčka recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

2 lžíce olej
sůl
200 ml mléko
200 ml voda
500 g hlíva ústřičná
1 lžíce hladká mouka
1 ks větší cibule
1 - 2 lžíce citronová šťáva
1 lžíce drcený kmín
1 kelímek smetana na vaření
mléko nebo voda
1 lžička celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Hlívu ústřičnou podle potřeby očistíme a nakrájíme nadrobno

  2. Cibuli orestujeme na rozehřátém oleji ve vyšší pánvi dozlatova, přidáme hlívu, zaprášíme ji kmínem i solí a za stálého míchání ji 5 minut restujeme. Pak přilijeme 100 ml vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme vodu vydusit. Pak znovu přilijeme 100 ml vody a opět ji necháme vydusit. Celkem hlívu dusíme 30 - 40 minut, než nám změkne

  3. Pak hlívu zastříkneme citronovou šťávou a promícháme. Přilijeme mléko a promícháme. Ve smetaně rozmícháme mouku, kašičku vlijeme k houbám a za občasného míchání 15 minut provaříme. Podle potřeby omáčku zředíme mlékem, případně vodou a podle chuti přisolíme

  4. Hlívovou omáčku podáváme s knedlíkem a uzeným masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!