Hlívová omáčka recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 2 lžíce olej sůl 200 ml mléko 200 ml voda 500 g hlíva ústřičná 1 lžíce hladká mouka 1 ks větší cibule 1 - 2 lžíce citronová šťáva 1 lžíce drcený kmín 1 kelímek smetana na vaření mléko nebo voda 1 lžička celý kmín
Postup Hlívová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Hlívu ústřičnou podle potřeby očistíme a nakrájíme nadrobno
Cibuli orestujeme na rozehřátém oleji ve vyšší pánvi dozlatova, přidáme hlívu, zaprášíme ji kmínem i solí a za stálého míchání ji 5 minut restujeme. Pak přilijeme 100 ml vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme vodu vydusit. Pak znovu přilijeme 100 ml vody a opět ji necháme vydusit. Celkem hlívu dusíme 30 - 40 minut, než nám změkne
Pak hlívu zastříkneme citronovou šťávou a promícháme. Přilijeme mléko a promícháme. Ve smetaně rozmícháme mouku, kašičku vlijeme k houbám a za občasného míchání 15 minut provaříme. Podle potřeby omáčku zředíme mlékem, případně vodou a podle chuti přisolíme
Hlívovou omáčku podáváme s knedlíkem a uzeným masem.