Holandský jablečný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
špetka sůl
1 ks vejce
180 g máslo
150 g cukr krupice
300 g hladká mouka
náplň
rum
60 g rozinky
1 lžíce cukr moučka
3 lžičky mletá skořice
1 lžíce citronová šťáva
4 ks velké jablko
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky si předem necháme nabobtnat v několika lžících rumu. Troubu si předehřejeme na 200 °C.

  2. Mouku, cukr, sůl a polovinu rozšlehaného vejce si dáme do mísy. Přidáme kousky změklého másla a rukama zpracujeme těsto. 2/3 těsta vtlačíme do máslem vymazané formy (průměr 24 cm), u okrajů asi do výšky 3 cm.

  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Přidáme k nim citronovou šťávu, skořici, cukr a okapané rozinky. Směsí naplníme formu.

  4. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na proužky a vytvoříme jimi na povrchu holandského jablečného koláče mřížku. Mřížku pak potřeme zbytkem rozšlehaného vejce.

  5. Holandský jablečný koláč pečeme, dokud mřížka nezíská zlatavou barvu, přibližně 30 minut. Koláč podáváme teplý i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!