Holandský jablečný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto špetka sůl 1 ks vejce 180 g máslo 150 g cukr krupice 300 g hladká mouka náplň rum 60 g rozinky 1 lžíce cukr moučka 3 lžičky mletá skořice 1 lžíce citronová šťáva 4 ks velké jablko podle potřeby máslo na vymazání
Postup Holandský jablečný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Rozinky si předem necháme nabobtnat v několika lžících rumu. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Mouku, cukr, sůl a polovinu rozšlehaného vejce si dáme do mísy. Přidáme kousky změklého másla a rukama zpracujeme těsto. 2/3 těsta vtlačíme do máslem vymazané formy (průměr 24 cm), u okrajů asi do výšky 3 cm.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Přidáme k nim citronovou šťávu, skořici, cukr a okapané rozinky. Směsí naplníme formu.
Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na proužky a vytvoříme jimi na povrchu holandského jablečného koláče mřížku. Mřížku pak potřeme zbytkem rozšlehaného vejce.
Holandský jablečný koláč pečeme, dokud mřížka nezíská zlatavou barvu, přibližně 30 minut. Koláč podáváme teplý i studený.