Hruškové čatní recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 2 lžičky sůl 1 ks cibule 1 šálek rozinky 0.3 ks zázvor 1 kg hrušky 0.5 lžičky mletá skořice 0 kg hnědý cukr 2 lžičky hořčičné semínko 0.5 lžičky mletá sladká paprika 0.5 lžičky mletý hřebíček 2 šálky ovocný ocet
Postup Hruškové čatní recept
Postup přípravy receptu
-
Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Ve velkém kastrolu smícháme cukr s ovocným octem a přivedeme do varu. Přidáme hrušky a ostatní ingredience včetně prolisovaného česneku.
Vaříme zvolna asi jednu hodinu, dokud není směs zahuštěná. Ještě teplé čatní nalejeme do teplých sterilovaných sklenic a uzavřeme. Pokud nechceme čatní zavařovat do sklenic, vydrží čerstvé uložené v lednici asi 3 - 4 týdny.
Hruškové čatní nalezne využití jako ochucovadlo pro skopové, jehněčí nebo k šunce a nebo k sýru a sušence.