Italské chlebové tyčinky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 3 lžíce olivový olej 0 kg hladká mouka 325 ml vlažná voda 2 lžičky sušené droždí 1 lžička sladový extrakt podle potřeby olej polohrubá mouka na potření 1 ks žloutek 1 lžíce voda na ozdobu bylinky semínka
Postup Italské chlebové tyčinky recept
Postup přípravy receptu
-
Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme krátce aktivovat, promícháme a přidáme sladový extrakt. Dále přisypeme mouku se solí a olivový olej, vše vypracujeme v lepivé těsto.
Těsto na chlebové tyčinky vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme 5 - 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné. Zakryjeme utěrkou a necháme opět pár minut odpočinout. Pak opět hněteme 5 - 10 minut. Těsto vytvarujeme do obdélníku silného asi 1,5 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout.
Plechy vymažeme olejem a vysypeme moukou. Obdélník nakrájíme podélně na 4 stejné kusy a pak každý kus na 10 proužků. Každý proužek natáhneme na cca 25 cm dlouhou tyčinku. Chlebové tyčinky rozložíme asi 1 cm od sebe. Grissini můžeme pomazat žloutkem rozšlehaným s vodou a posypat kořením, bylinkami nebo semínky.
Italské chlebové tyčinky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 - 20 minut. Upečené grissini torinesi vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
Chlebové tyčinky podáváme jako předkrm a chuťovku.