Italské chlebové tyčinky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
3 lžíce olivový olej
0 kg hladká mouka
325 ml vlažná voda
2 lžičky sušené droždí
1 lžička sladový extrakt
podle potřeby
olej
polohrubá mouka
na potření
1 ks žloutek
1 lžíce voda
na ozdobu
bylinky
semínka

Postup přípravy receptu

  1. Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme krátce aktivovat, promícháme a přidáme sladový extrakt. Dále přisypeme mouku se solí a olivový olej, vše vypracujeme v lepivé těsto.

  2. Těsto na chlebové tyčinky vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme 5 - 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné. Zakryjeme utěrkou a necháme opět pár minut odpočinout. Pak opět hněteme 5 - 10 minut. Těsto vytvarujeme do obdélníku silného asi 1,5 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout.

  3. Plechy vymažeme olejem a vysypeme moukou. Obdélník nakrájíme podélně na 4 stejné kusy a pak každý kus na 10 proužků. Každý proužek natáhneme na cca 25 cm dlouhou tyčinku. Chlebové tyčinky rozložíme asi 1 cm od sebe. Grissini můžeme pomazat žloutkem rozšlehaným s vodou a posypat kořením, bylinkami nebo semínky.

  4. Italské chlebové tyčinky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 - 20 minut. Upečené grissini torinesi vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.

  5. Chlebové tyčinky podáváme jako předkrm a chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!