Jablkový koláč se smetanovým přelivem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

70 g cukr
2 špetky sůl
1 ks vejce
2 ks vejce
150 g máslo
50-60 ml voda
15 g cukr krystal
20 g vanilkový cukr
300 g hladká mouka
100 ml smetana ke šlehání
25 g skořicový cukr
100 ml plnotučné mléko
600 g oloupané jablko

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem, vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme aspoň hodinu v lednici

  2. Pak z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy plát o síle asi 4 mm. Plát vložíme do formy (včetně postranních stěn) a těsto na několika místech lehce propíchneme vidličkou. Těsto uložené ve formě ještě necháme asi půl hodiny v lednici

  3. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a pak je poklademe hezky na těsto, posypeme skořicovým cukrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby na 20 minut

  4. Mezitím si vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou. Vznikne přeliv, kterým rozpečený koláč zalijeme a pečeme ještě dalších 20 minut

  5. Jablkový koláč se smetanovým přelivem se podává vlažný, ale stejně chutná i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!