Jablkový koláč se smetanovým přelivem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 70 g cukr 2 špetky sůl 1 ks vejce 2 ks vejce 150 g máslo 50-60 ml voda 15 g cukr krystal 20 g vanilkový cukr 300 g hladká mouka 100 ml smetana ke šlehání 25 g skořicový cukr 100 ml plnotučné mléko 600 g oloupané jablko
Postup Jablkový koláč se smetanovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem, vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme aspoň hodinu v lednici
Pak z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy plát o síle asi 4 mm. Plát vložíme do formy (včetně postranních stěn) a těsto na několika místech lehce propíchneme vidličkou. Těsto uložené ve formě ještě necháme asi půl hodiny v lednici
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a pak je poklademe hezky na těsto, posypeme skořicovým cukrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby na 20 minut
Mezitím si vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou. Vznikne přeliv, kterým rozpečený koláč zalijeme a pečeme ještě dalších 20 minut
Jablkový koláč se smetanovým přelivem se podává vlažný, ale stejně chutná i studený.