Jablkový křupavý koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

150 g máslo
50 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
5 ks jablko
2 lžíce cukr krupice
100 g hladká mouka
100 g polohrubá mouka
4 lžíce studená voda
5 lžic meruňková marmeláda
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky smícháme v misce. V mouce vytvoříme důlek, do kterého dáme na kostičky nakrájené máslo a žloutky. Vše opatrně promícháme, dokud nám nevznikne jakási drobenka. Potom přilijeme studenou vodu a vytvoříme pevné těsto

  2. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a dáme cca na 10 minut do mrazáku

  3. Mezitím si nakrájíme očištěná jablka na plátky, formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou

  4. Těsto vyndáme z mrazáku, vyválíme z něj placku a tu pak vložíme do formy. Rozprostřeme po celé formě a těsto zatlačíme i do okrajů. Na těsto naskládáme rovnoměrně plátky jablek, posypeme cukrem a rozdroleným máslem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut na 170 °C

  5. Mezitím si vytvoříme polevu tak, že v kastrůlku smícháme marmeládu s rumem a chvilku povaříme

  6. Hotový jablkový koláč vyndáme z trouby, zalijeme marmeládovou polevou a necháme vychladit

  7. Jablkový křupavý koláč podáváme vychlazený, aby byla poleva dobře ztuhlá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!