Jablkový křupavý koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 150 g máslo 50 g máslo 1 lžíce rum 2 ks žloutek 5 ks jablko 2 lžíce cukr krupice 100 g hladká mouka 100 g polohrubá mouka 4 lžíce studená voda 5 lžic meruňková marmeláda máslo na vymazání mouka na vysypání
Postup Jablkový křupavý koláč
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky smícháme v misce. V mouce vytvoříme důlek, do kterého dáme na kostičky nakrájené máslo a žloutky. Vše opatrně promícháme, dokud nám nevznikne jakási drobenka. Potom přilijeme studenou vodu a vytvoříme pevné těsto
Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a dáme cca na 10 minut do mrazáku
Mezitím si nakrájíme očištěná jablka na plátky, formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou
Těsto vyndáme z mrazáku, vyválíme z něj placku a tu pak vložíme do formy. Rozprostřeme po celé formě a těsto zatlačíme i do okrajů. Na těsto naskládáme rovnoměrně plátky jablek, posypeme cukrem a rozdroleným máslem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut na 170 °C
Mezitím si vytvoříme polevu tak, že v kastrůlku smícháme marmeládu s rumem a chvilku povaříme
Hotový jablkový koláč vyndáme z trouby, zalijeme marmeládovou polevou a necháme vychladit
Jablkový křupavý koláč podáváme vychlazený, aby byla poleva dobře ztuhlá.