Jarní salátová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 120 g máslo 6 ks brambory 2 ks cibule 1 hlávka salát 250 ml zakysaná smetana 1 svazeček petrželová nať 1 ks menší pórek mletý černý pepř 1 kostka Masox
Postup Jarní salátová polévka
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a zbavíme skořápky. Cibuli a brambory oloupeme, pórek opláchneme. Cibuli i pórek nakrájíme na kolečka, brambory rozkrájíme na malé kostičky
Z kostky Masoxu a vroucí vody si připravíme asi 2 litry masového vývaru
Hlávkový salát důkladně propereme a rozkrájíme na kousky. Vhodíme jej do vroucí vody a 1 minutu povaříme, poté ihned scedíme
Polovinu másla rozpustíme a podusíme na něm povařený a scezený salát. Dusíme pod pokličkou 10 minut na mírném ohni
Na zbylém másle smažíme pórek a cibuli, dokud cibule nezesklovatí
Zalijeme vývarem z Masoxu, přisypeme brambory na kostičky a na másle podušený salát. Podle potřeby dolijeme vodou. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou
Když je polévka uvařená, odstavíme ji a vmícháme do ní zakysanou smetanu. Jarní salátovou polévkou můžeme ještě dochutit solí a pepřem
Do každé porce polévky dáme 1 uvařené a nakrájené vajíčko, posypeme ji nasekanou petrželovou natí nebo zelenou cibulkou
Jarní salátová polévka je vhodná pro vegetariány, chutná i bez masového vývaru a vajec.