Jednoduché domácí pletýnky se sezamem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
0,5 lžiček sůl
1 ks vejce
1 lžička cukr krystal
50 ml slunečnicový olej
350 ml vlažná voda
30 g čerstvé droždí
sezamová semínka
600 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme s cukrem a solí, uprostřed vyhloubíme jamku, do které rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, přidáme trochu vlažné vody, olej a necháme pořádně vykynout kvásek. Místo oleje můžeme použít i jiný tuk jako například máslo nebo sádlo. Se zbylou vlažnou vodou zpracujeme na měkčí, pružné, elastické a nelepivé těsto. Množství vody a mouky je závislé na kvalitě mouky a její vlhkosti

  2. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Těsto znovu propracujeme a na pomoučněné desce z něj vytvarujeme rovnoměrný válec. Poté válec překrojíme na polovinu, dále každou polovinu překrojíme na 6 přibližně stejných kousků a každý kousek ještě na tři dílky. Bez dalšího kynutí z jednotlivých dílků uválíme válečky přibližně stejně silné a stejně dlouhé

  3. Válečky na horním konci spojíme tlakem rukou a zasuneme spoj na spodek. Válečky začneme splétat seshora dolů překládáním přes sebe, dokud nevznikne celá pletýnka, dolní konec spojíme a zasuneme na spodek, jak jsme udělali na začátku. Splétání nemá být na těsno, spíše volnější, aby pletýnky mohli pěkně nakynout. Pletýnky necháme 20 minut v teple nakynout a přeložíme je na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem

  4. Do sklenice rozklepneme jedno vejce, osolíme a spolu rozšleháme. Pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem. Případně můžeme posypat i mákem, celým kmínem, hrubou solí, jinými semínky anebo nechat pletýnky hladké (neposypané). Na dno trouby vložíme kastrůlek s horkou vodou a vyhřejeme na 200 °C

  5. Domácí pletýnky vložíme do trouby, teplotu ihned stáhneme na 180 °C a pečeme 25 minut do zlatavé barvy. V troubě upečeme na jednou dva plechy - pečení s ventilátorem, doba pečení je závislá od trouby. Pletýnky můžeme dělat větší nebo menší. Při této velikosti nám vyjde 12 kusů

  6. Hotové pletýnky necháme vychladnout na mřížce a můžeme servírovat. Můžeme podávat jako přílohu k různým salátům anebo samostatně, lze také plnit salámem, šunkou, sýrem, máslem, paštikou, pečeným masem, uzeninou, klobásou, různou zeleninou, saláty a pomazánkami

  7. Jednoduché domácí pletýnky se sezamem můžeme podávat jako výbornou přílohu k sytým polévkám a gulášům, ale jsou výborné i jen tak samotné. Pokud je upečete jen jednou doma, už nikdy nebudete chtít kupovat ty gumové z obchodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!