Rychlé a jednoduché čokoládové kostky recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

5 ks vejce
2 lžíce rum
100 ml mléko
50 ml mléko
150 g čokoláda na vaření
5 lžic cukr krystal
2 lžíce cukr krystal
100 ml slunečnicový olej
5 lžic polohrubá mouka
1 balení kypřící prášek do pečiva
3 lžíce holandské kakao
500 ml smetana ke šlehání 33%
150 g čokoláda 75% kakaa

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Oddělíme žloutky od bílků, ke žloutkům přidáme cukr krystal a vyšleháme do bílé pěny, postupně pomalu přišleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem

  2. Potom postupně pomalu přišleháme olej a studené mléko. Na závěr jemně osmičkovým pohybem vmícháme tuhý sníh z bílků a máme připravené lehoučké kakaové piškotové těsto

  3. Dno a boky plechu na pečení o velikosti 27 x 20 cm jemně vymažeme máslem a vložíme silikonový pečící papír, který stejně také vymažeme jemně máslem a vlijeme připravené těsto

  4. Povrch těsta uhladíme špachtlí, vložíme péct do trouby a pečeme 30 minut při teplotě 180 °C. Následuje vpich kovovou jehlicí, až zůstane čistá. Těsto je správně upečené a vybereme ho z trouby

  5. Ještě horké těsto zalijeme směsí z mléka, cukru a rumu, kterou jsme předtím ohřáli, aby těsto zůstalo vláčné, nadýchané, jemné a příjemně ochucené. Než těsto vychladne, připravíme Ganache - do hrnce nalámeme obě čokolády na kostky, zalijeme sladkou smetanou, nad vodní lázní za stálého míchání pomalu zahříváme, až se čokoláda úplně rozpustí

  6. Horkou čokoládovou polevou Ganache zalijeme vychladlý kakaový piškot. Ganache lijeme doprostřed těsta a necháme po celé ploše povrchu piškoty volně roztéct, není potřeba vůbec uhladit

  7. Když vychladne čokoládová poleva, vložíme moučník ztuhnout na noc do chladničky. Další den moučník vybereme a ostrým nožem namočeným v horké vodě nakrájíme na kostky. Kdo chce, může kostky ještě ozdobit pusinkou z tuhé šlehačky

  8. Rychlé a jednoduché čokoládové kostky servírujeme k dobré esspreso kávě anebo horkému kakau.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!