Rychlé a jednoduché čokoládové kostky recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 5 ks vejce 2 lžíce rum 100 ml mléko 50 ml mléko 150 g čokoláda na vaření 5 lžic cukr krystal 2 lžíce cukr krystal 100 ml slunečnicový olej 5 lžic polohrubá mouka 1 balení kypřící prášek do pečiva 3 lžíce holandské kakao 500 ml smetana ke šlehání 33% 150 g čokoláda 75% kakaa
Postup Rychlé a jednoduché čokoládové kostky
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Oddělíme žloutky od bílků, ke žloutkům přidáme cukr krystal a vyšleháme do bílé pěny, postupně pomalu přišleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem
Potom postupně pomalu přišleháme olej a studené mléko. Na závěr jemně osmičkovým pohybem vmícháme tuhý sníh z bílků a máme připravené lehoučké kakaové piškotové těsto
Dno a boky plechu na pečení o velikosti 27 x 20 cm jemně vymažeme máslem a vložíme silikonový pečící papír, který stejně také vymažeme jemně máslem a vlijeme připravené těsto
Povrch těsta uhladíme špachtlí, vložíme péct do trouby a pečeme 30 minut při teplotě 180 °C. Následuje vpich kovovou jehlicí, až zůstane čistá. Těsto je správně upečené a vybereme ho z trouby
Ještě horké těsto zalijeme směsí z mléka, cukru a rumu, kterou jsme předtím ohřáli, aby těsto zůstalo vláčné, nadýchané, jemné a příjemně ochucené. Než těsto vychladne, připravíme Ganache - do hrnce nalámeme obě čokolády na kostky, zalijeme sladkou smetanou, nad vodní lázní za stálého míchání pomalu zahříváme, až se čokoláda úplně rozpustí
Horkou čokoládovou polevou Ganache zalijeme vychladlý kakaový piškot. Ganache lijeme doprostřed těsta a necháme po celé ploše povrchu piškoty volně roztéct, není potřeba vůbec uhladit
Když vychladne čokoládová poleva, vložíme moučník ztuhnout na noc do chladničky. Další den moučník vybereme a ostrým nožem namočeným v horké vodě nakrájíme na kostky. Kdo chce, může kostky ještě ozdobit pusinkou z tuhé šlehačky
Rychlé a jednoduché čokoládové kostky servírujeme k dobré esspreso kávě anebo horkému kakau.