Jablkový kynutý koláč s mákem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 špetky sůl
2 ks žloutek
1 dl mléko
jablko
30 g droždí
80 g cukr krupice
2 - 3 balíčky vanilkový cukr
500 g hladká mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
150 g mletý mák
1 kelímek smetana 12%
80 g máslo nebo Hera

Postup přípravy receptu

  1. Z 1 dl vlažného mléka, droží, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout. Pak přidáme zbylou mouku, cukr, žloutky, vlažnou smetanu, sůl, rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám řidší těsto, které necháme v míse, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 30 minut

  2. Plech si vymažeme. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky nebo plátky, jádřince samozřejmě odstraníme. Připravíme si mletý mák

  3. Na plech pomocí vařečky a prstů těsto roztáhneme a hustě poklademe jablky. Zasypeme mákem a vanilkovým cukrem

  4. Jablkový kynutý koláč dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 30 - 40 minut, opravdu záleží na troubě

  5. Jablkový kynutý koláč s mákem je dobrý ještě teplý, ale i na druhý den jím nikdo nepohrdne. Zůstane pěkně měkký a vláčný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!