Jablkový kynutý koláč s mákem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 špetky sůl 2 ks žloutek 1 dl mléko jablko 30 g droždí 80 g cukr krupice 2 - 3 balíčky vanilkový cukr 500 g hladká mouka tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání 150 g mletý mák 1 kelímek smetana 12% 80 g máslo nebo Hera
Postup Jablkový kynutý koláč s mákem
Postup přípravy receptu
-
Z 1 dl vlažného mléka, droží, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout. Pak přidáme zbylou mouku, cukr, žloutky, vlažnou smetanu, sůl, rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám řidší těsto, které necháme v míse, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 30 minut
Plech si vymažeme. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky nebo plátky, jádřince samozřejmě odstraníme. Připravíme si mletý mák
Na plech pomocí vařečky a prstů těsto roztáhneme a hustě poklademe jablky. Zasypeme mákem a vanilkovým cukrem
Jablkový kynutý koláč dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 30 - 40 minut, opravdu záleží na troubě
Jablkový kynutý koláč s mákem je dobrý ještě teplý, ale i na druhý den jím nikdo nepohrdne. Zůstane pěkně měkký a vláčný.