Kájin chleba recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 - 2 lžičky cukr 2 lžičky sůl ocet 1 - 2 lžičky kmín voda 42 g droždí 5 hrnků hladká mouka 2 hrnky vlažná voda 3 lžíce vlažné mléko mouka na vysypání
Postup Kájin chleba
Postup přípravy receptu
-
Smícháme hladkou mouku, droždí, vlažnou vodu, vlažné mléko, kmín, cukr, sůl a necháme těsto kynout na teplém místě asi hodinu
Dno nádoby na pečení chleba vysypeme moukou. Rozehřejeme troubu, dáme těsto do nádoby a necháme 20 minut kynout. Před pečením potřeme těsto octem smíchaným s vodou. Chléb pečeme 5 - 10 minut zprudka a pomalu dopékáme asi 45 minut. Chleba můžeme posypat oblíbenými semínky. Podle chuti můžeme semínka také zamíchat do těsta
Pokud chléb pečeme v plynové troubě, neměli bychom během pečení otevírat, když už tak až ke konci pečení. Také je dobré vložit do trouby nádobu s vodou, aby se chleba hezky stejnoměrně propekl a byl vláčný. Opravdu to mám ověřeno. Bez této finty se mi chleba nikdy nepovede
Kájin chleba po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako přílohu k různým pokrmům podle chuti.