Karácsonyi Zserbó - Vánoční žerbó recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

5 lžic cukr
2 lžíce cukr
100 g máslo
1 lžíce kakao
3 ks žloutek
200 ml mléko
4 lžíce voda
20 g droždí
200 g ořechy mleté
500 g polohrubá mouka
1 špetka soda bikarbona
250 g Rama
1 sklenka meruňkvý džem
200 g cukr práškový

Postup přípravy receptu

  1. Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto

  2. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení

  3. Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta

  4. Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení

  5. Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou

  6. VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!