Karácsonyi Zserbó - Vánoční žerbó recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 lžic cukr 2 lžíce cukr 100 g máslo 1 lžíce kakao 3 ks žloutek 200 ml mléko 4 lžíce voda 20 g droždí 200 g ořechy mleté 500 g polohrubá mouka 1 špetka soda bikarbona 250 g Rama 1 sklenka meruňkvý džem 200 g cukr práškový
Postup Karácsonyi Zserbó - Vánoční žerbó
Postup přípravy receptu
-
Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto
Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení
Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta
Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení
Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou
VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.