Kdoulový sýr ze slupek recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 50 g rozinky 20 dkg cukr krystal 1 lžička mletá skořice 50 g vlašské ořechy 2 g kyselina citronová 2 kg kdoule
Postup Kdoulový sýr ze slupek
Postup přípravy receptu
-
Kdoule dobře omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot. Slupky použijeme na výrobu sýra
Slupky z kdoulí dáme do širšího kastrolu, podlijeme vodou do výšky cca 2 cm, přidáme cukr a kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody a vaříme pod pokličkou do změknutí
Poté přidáme mletou skořici a po vychladnutí rozmixujeme. Hmotu rozestřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy a rozinkami uvařenými ve vodě, které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout v teplé troubě anebo na teplém radiátoru
Kdoulový sýr ze slupek pokrájíme na kousky a podáváme k různým příležitostem podle chuti. Kdoule je ovoce s léčivými účinky - obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd
Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při
výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni
Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.