Klasická smažená vepřová játra recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce strouhanka 2 lžíce mléko hladká mouka 400 g vepřová játra 200 g domácí vepřové sádlo
Postup Klasická smažená vepřová játra
Postup přípravy receptu
-
Vepřová játra odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 5 mm. Je dobré dát játra asi na 15 minut do mrazáku, lehčeji se potom krájí
Pokrájené plátky vepřových jater přímo nesolíme, aby neztvrdly. Plátky obalíme v mouce a potom ve vejcích, která jsme rozšlehali se solí a mlékem, nakonec je obalíme ve strouhance
Obalená játra smažíme z obou stran do pěkné červeno-hnědé barvy v rozpáleném domácím vepřovém sádle anebo v rozpáleném oleji a dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku
Klasická smažená vepřová játra servírujeme s brambory v jakékoliv úpravě a podáváme s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami anebo s libovolným listovým salátem či domácí čalamádou
Tato pochoutka je velmi oblíbená u nás a vyhledávaná a vzácná v Maďarsku, kde většina jater jde na export, případně se zpracovává na paštiky. Jinak játra výborně chutnají i za studena s dobrým domácím chlebem.