Kohout na polotmavém pivě recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 kostka máslo 1 větvička tymián 1 větvička rozmarýn 2 ks mrkev 2 ks petržel 1 větvička šalvěj 2 ks bobkový list 0,05 l slunečnicový olej 1 l kuřecí vývar 30 g hladká mouka 50 g anglická slanina 2 ks řapíkatý celer 6 kuliček celý černý pepř čerstvě mletý černý pepř 2 lžíce třtinový cukr 4 kuličky celé nové koření 1 l polotmavé pivo 1,5 kg mladý kohout 3 ks banánová šalotka 2 lžíce sladový ocet 0,5 l telecí šťáva
Postup Kohout na polotmavém pivě
Postup přípravy receptu
-
Kohouta rozpůlíme podél páteře. Tu odříznene a rozporcujeme na 8 - 10 dílů. Slaninu, šalotku, mrkev, petržel a řapík celeru nakrájíme na větší kusy
V hrnci rozpálíme olej, vsypeme nakrájené suroviny a opékáme na středním plamenu asi 5 minut, nebo dokud se šalotka a zelenina nezačnou lehce zabarvovat. Do základu přilijeme trochu piva, zvýšíme plamen a dál restujeme, dokud se pivo úplně neodpaří. Pak přilijeme další pivo a takto pokračujeme, dokud ho nespotřebujeme asi třetinu. Postupným opékáním s pivem chytne zelenina barvu a chuť
Přidáme cukr, ocet a čerstvé bylinky. Celé koření vložíme do sítka na koření či čaj, uzavřeme a ponoříme do základu. Dolijeme pivem, necháme přejít varem a marinádu stáhneme z ohně
Porce kohouta ze všech stran osolíme, opepříme a naskládáme do pekáče i se všemi odřezky z porcování. Zalijeme mírně zchladlou marinádou včetně zeleniny, bylinek a koření. Nádobu přetáhněte potravinovou fólií a uložíme do lednice. Marinujeme do druhého dne
Porce kohouta vyndáme z marinády, osušíme a opečeme je v kastrolu na rozpáleném másle maso tak, že maso bude krásně šťavnaté. Předehřejeme troubu na 160 °C
Pak k masu vrátíme marinádu, zakryjeme a dusíme v troubě doměkka, doba dušení záleží na druhu kohouta. Upečeného kohouta přendáme do čisté nádoby, šťávu přecedíme, ale nepasírujeme
Šťávu v kastrůlku zahřejeme k varu, přilijeme telecí šťávu a lehce zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Nakonec vmícháme hrudku másla a případně dochutím solí
Kohouta na polotmavém pivě můžeme podávat s bramborovou kaší a pastinákovým pyré
Zdroj: Pivovary Staropramen